x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Eco dă gust mîncării

Eco dă gust mîncării

de Florina Zainescu    |    18 Iun 2008   •   00:00

OFERTĂ ● Încercaţi condimentele fără chimicale
Mirodeniile şi plantele aromatice sînt nelipsite din mîncare. Dau aromă, gust, culoare... Dar, dacă nu sînt ecologice, acestea aduc şi un aport nedorit de chimicale periculoase.



OFERTĂ ● Încercaţi condimentele fără chimicale
Mirodeniile şi plantele aromatice sînt nelipsite din mîncare. Dau aromă, gust, culoare... Dar, dacă nu sînt ecologice, acestea aduc şi un aport nedorit de chimicale periculoase.

Ierburile aromatice şi condimentele pe care le folosim în mod curent la gătit provin din culturi tratate cu chimicale sintetice periculoase şi sînt procesate cu ajutorul a şi mai multor substanţe artificiale. Mai mult, mirodeniile sînt recunoscute drept cele mai iradiate produse. Astfel că, deşi nu ajung în cantităţi industriale în mîncare, pot avea efecte negative asupra sănătăţii.

BUNE. Alternativa o reprezintă mirodeniile ecologice. Spre deosebire de cele convenţionale, acestea se obţin din plante nemodificate genetic, crescute fără pesticide, fertilizanţi sintetici şi substanţe care să grăbească coacerea. Mai mult, contaminanţii naturali – bacterii, paraziţi, insecte – care se regăsesc pe plante sînt combătuţi cu aburi şi ozon în cazul produselor bio, comparativ cu sistemul convenţional care "purifică" ierburile aromatice prin iradiere sau prin tratament cu oxid de etilenă sau bromură de metil, care sînt cancerigene.

Pe piaţa românească este disponibilă în variantă bio, fără chimicale, cam toată gama de condimente şi plante aromatice: cili, cimbru, cuişoare, nucşoară, curry dulce şi iute, galangal, foi de dafin, ghimbir, ienibahar, maghiran, piper de toate felurile, chimen, scorţişoară, şofran, oregano, rozmarin, busuioc şi cîte şi mai cîte. Astfel de produse se găsesc la magazinele Leacul, Pukka Food, Ki-Life sau Delicateria din Bucureşti, Farmacia Naturii din Bacău sau Bio Markt din Timişoara, dar şi online, de la www.farmacianaturii.ro sau www.superbio.ro, de exemplu. De asemenea, în supermarketurile Mega Image se vînd rozmarin, busuioc, mentă, pătrunjel, coriandru, arpagic, mărar şi cimbru bio la ghiveci. Plante aromatice proaspete îşi pot procura şi sibienii de la producătorii din zonă care aprovizionează magazinul Biocoop din centrul urbei.

×
Subiecte în articol: bio