x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Eco, faţă în faţă cu criza

Eco, faţă în faţă cu criza

de Florina Zainescu    |    28 Ian 2009   •   00:00
Eco, faţă în faţă cu criza

Analiştii din sectorul eco încep să atragă atenţia că cererea pentru alimentele fără chimicale se va micşora din cauza crizei economice. Producăto-rii rămân însă optimişti.



Amarjit Sahota, director al companiei de cercetări de piaţă şi consultanţă în industria eco Organic Monitor, avertiza la sfârşitul anului trecut că, din pricina situaţiei economice dificile, consumatorii vor deveni mai puţin dispuşi să cheltuiască pe produse premium. Iar alimentele ecologice au preţuri premium. În Marea Britanie, carnea fără chimicale are un preţ dublu faţă de carnea convenţională. "Din pricina acestei diferenţe, fie oamenii nu mai consumă carne, fie aleg varianta convenţională", a declarat Sahota pentru publicaţia FoodNavigator.com. Dar şi lactatele şi legumele ecologice tind să aibă preţuri cu 20%-30% mai mari decât contrapartida lor convenţională, a adăugat el. Sahota a explicat că în perioada august-octombrie 2008 s-a observat o certă "intrare la apă" a cererii de produse fără chimicale în Marea Britanie, dar lucrurile s-au stabilizat. Însă în 2009, pe fondul recesiunii economice, puterea de cumpărare va scădea şi consumatorii vor fi mult mai atenţi la cheltuieli. Motiv pentru care cererea pentru eco ar putea înregistra un recul.

Mark Waugh, purtătorul de cuvânt al Organic Farmers and Growers, unul dintre cei mai importanţi certificatori din Marea Britanie, a declarat că "nu simţim valuri uriaşe de panică din partea fermierilor certificaţi". "E o anumită stare de îngrijorare, dar sperăm că o putem depăşi", a precizat Mark Waugh pentru FoodNavigator.com.

NU SUNT PROBLEME
Producătorii eco prezenţi la ediţia de anul acesta a Târgului internaţional de industrie alimentară, agricultură şi horticultură "Săptămâna Verde" de la Berlin au declarat că nu sunt afectaţi de criză. "Criza financiară a avut doar un mic impact direct în sectorul mâncării organice", a spus pentru presa germană Thomas Dosch, preşedintele celei mai mari asociaţii de fermieri eco din Germania, Bioland. Sectorul bio continuă să se dezvolte, iar "interesul fermierilor de a trece la agricultura ecologică este în creştere", a mai precizat el. În ciuda preţurilor ridicate, consumatorii nu vor să renunţe la mâncarea organică, au subliniat şi reprezentanţii unei alte federaţii bio – BOLW –, bazându-se pe creşterea cu circa 10% a vânzărilor în 2008.

×
Subiecte în articol: bio