Uleiurile comestibile joacă un rol important în menţinerea stării de sănătate. Alegeţi-le pe cele eco, obţinute prin presare la rece!
Uleiurile comestibile joacă un rol important în menţinerea stării de sănătate. Alegeţi-le pe cele eco, obţinute prin presare la rece!
Uleiurile sînt o sursă importantă de energie şi sînt, în mod
obişnuit, stocate de organism ca rezervă. Ele ajută la asimilarea vitaminelor
liposolubile (A, D, E, K) şi sînt ingrediente-cheie ale unor compuşi organici
care reglează metabolismul, dezvoltă şi integrează funcţiile vitale ale
organismului.
BENEFICII. Este însă
mai bine să înlocuiţi uleiul convenţional, pe care îl folosiţi de obicei în bucătărie,
cu unul ecologic. Astfel evitaţi expunerea la chimicale toxice de sinteză. Cînd
organismele vii sînt expuse la poluanţi chimici, ele procesează şi elimină o
parte din substanţele dăunătoare, în funcţie de capacitatea metabolică. Restul "deşeurilor"
este stocat temporar în ţesutul gras. Astfel, metaboliţii solubili în grăsime
ai pesticidelor şi erbicidelor, utilizaţi în agricultura convenţională, ajung să
se acumuleze în uleiurile vegetale. Şi mai apoi, prin consumul acestor uleiuri,
în organismul dumneavoastră. Certificarea bio oferă garanţia că uleiul nu este
obţinut din plante modificate genetic.
Producătorii bio folosesc presarea la rece pentru extragerea uleiului, o metodă care protejează nutrienţii din produs. Comparativ, cele mai multe uleiuri vegetale convenţionale sînt produse industrial în echipamente moderne care, deşi mai productive, sînt încălzite sau tratate chimic şi distrug calităţile nutritive.
SEMNAL. Grăsimile
de origine animală sau vegetală trebuie să reprezinte aproximativ 30% din
aportul caloric zilnic. Depăşirea acestei limite, dar şi excluderea grăsimilor
din dietă nu sînt sănătoase. Uleiurile de floarea-soarelui, de măsline, de şofrănel,
de germeni de porumb sînt ideale pentru salate. Pentru prăjit se pot folosi
doar uleiul de măsline, uleiul de palmier sau de arahide, recomandă prof. dr
Gheorghe Mencinicopschi. Cei interesaţi pot achiziţiona diferite sortimente de
uleiuri eco din magazinele bio Pukka Food şi Leacul din Bucureşti sau de la
Biomarkt din Timişoara.