x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gospodarii bio din Moşna

0
Autor: Florina Zainescu 29 Mar 2008 - 00:00
Gospodarii bio din Moşna

EXEMPLU ● Pentru familia Schuster, agricultura ecologică este un mod de viaţă
Lavinia şi Willi Schuster s-au întors din Germania în ’97 ca să facă agricultură ecologică în România. Pentru familia lor, bio reprezintă un mod de viaţă.



EXEMPLU ● Pentru familia Schuster, agricultura ecologică este un mod de viaţă
Lavinia şi Willi Schuster s-au întors din Germania în ’97 ca să facă agricultură ecologică în România. Pentru familia lor, bio reprezintă un mod de viaţă.


Apărător "înrăit" al gospodăriei ecologice şi al alimentaţiei neotrăvite cu OMG-uri şi chimicale, Willi Schuster s-a numărat printre pionierii acestui mod de viaţă în România. A început prin 1997, spune el, când a părăsit Germania – unde se mutase de ceva vreme cu familia – şi s-a reîntors în România. La ţară.  


ÎNCEPUTURI. Ce l-a îndemnat să facă această schimbare? "Povestea e un pic mai lungă. Şi eu, şi soţia mea venim de la oraş. După Revoluţie eram în Germania şi lucram ca translator. În activitatea mea de translator am ajuns să plec în Elveţia câteva veri la rând, ca să traduc un curs de agricultură ecologică. O organizaţie creştină lua gospodari din România şi îi ducea în Elveţia să facă practică la un gospodar bio timp de trei luni. La mijlocul acestui curs erau două săptămâni de pregătire teoretică, şi acolo am avut posibilitatea să traduc începând din 1994. Şi traducând acolo am prins drag de agricultura ecologică", povesteşte Schuster. L-au impresionat gospodarii bio elveţieni: fericiţi, mulţumiţi cu ceea ce aveau. Era o viziune diferită faţă de cea a agricultorului convenţional chimizat, industrializat, mereu nemulţumit, mereu cu probleme şi cu jalbe. Însă resortul care l-a determinat să treacă la eco a fost lipsa de reacţie a participanţilor la respectivele cursuri. "La curs toţi practicanţii ziceau «mă duc acasă şi fac cutare, cutare, merg şi eu spre bio, e fain». După care mă reîntâlneam cu ei după un timp şi îi întrebam «no, ce ai făcut?». Răspunsul standard era ăsta: «Willi, tu ştii... la noi nu se poate... nu mă lasă ăl bătrân, no... cum să ţinem vacile nelegate, cum să cutare sau cutare». Şi mereu, mereu auzind aceleaşi răspunsuri m-am cătrănit odată şi i-am zis soţiei: «Iubi, dragă, hai că ne mutăm noi la ţară, ne luăm o casă, o gospodărie şi ne mutăm şi încercăm noi să facem agricultură ecologică». În momentul ăla stăteam în Germania", îşi aminteşte Willi Schuster zâmbind.


Zis şi făcut: şi-au cumpărat o casă săsească în judeţul Sibiu, la Moşna. Aveau gospodăria, grădina, două hectare de pământ şi două vaci. Şi un bagaj bogat de cunoştinţe teoretice despre agricultura ecologică. Cunoştinţele practice le-au deprins pe parcurs. Încet, încet au învăţat şi s-au extins. Acum are 20 de hectare de pământ, din care 15 în proprietate şi cinci în arendă, şapte vaci cu lapte, două juninci, o bivoliţă şi doi cai de lucru. "Uitându-mă înapoi, mi-am dat seama că, dacă ştiam de ce mă apuc, nu mă apucam. Dar aşa a fost ca o săritură în apă rece pentru mine şi nu mi-a părut rău, dimpotrivă, mă bucur foarte mult", spune Schuster. Nu ar vrea să-şi mai mărească gospodăria. Acum vrea să încerce să-i motiveze şi pe alţii să treacă la gospodăria bio.


PRODUCŢIE. În gospodăria lui se prepară delicioase brânzeturi şi produse lactate: caşcaval, smântână proaspătă tradiţională din lapte crud, brânză cremă de vaci din lapte degresat, pasteurizat, simplă sau cu verdeaţă, cu hrean sau cu diferite fructe. "Toate provin din gospodăria noastră care este certificată ecologic în sine, toată. Tot ce creşte şi trăieşte la noi este bio. Altă agricultură eu nu ştiu decât bio", a accentuat Schuster. Familia lui transformă zilnic 60-100 de litri de lapte în brânzeturi şi lactate. În bucătăria proprie. "Primul nostru scop o fost să facem mâncare sănătoasă, bună, pentru noi, pentru copii, şi abia după aceea să facem ca să vindem, ca să plătim facturi, una, alta. Am mâncat eu şi copiii mei, apoi şi vecinii, şi rudele... şi aşa s-a extins, treptat, treptat cercul celor care cumpără de la noi. S-a dus vestea", povesteşte Schuster. "După aceea am înfiinţat magazinul Biocoop din Sibiu împreună cu şapte colegi, ţărani bio gospodari din judeţul Sibiu. La început eram clienţii unii altora. Eu cumpăram de la ei ce-mi trebuia mie şi clienţilor mei, rudelor mele, ei la fel de la mine... Şi la un moment dat ne-am gândit de ce nu ne facem un loc în Sibiu, în mijloc, unde să ne întâlnim, să aducem produsele, să luăm unul de la celălalt şi toţi ceilalţi de la noi", îşi aminteşte el. Şi aşa a apărut în urmă cu vreo patru ani magazinul ecologic Biocoop din Sibiu.


Magazin

Bunătăţile produse în gospodăria lui Schuster se vând doar la Biocoopul din Sibiu. Sau la el acasă. "Pe etichetă scrie numă-rul de telefon şi puteţi veni, cu drag vă primim", ne-a spus Schuster. La Biocoop se mai găsesc pâine, miere, brânzeturi de vacă, capră şi oaie, lapte proaspăt, legume de sezon. Numai fructele lipsesc. Magazinul este în creştere, dar, din păcate, nu atât cât şi-ar fi dorit Willi Schuster. "Asta este marea mea dezamăgire. Nu că aş vrea să devin nu ştiu ce mare, dar creşterea pieţei produselor ecologice este mult prea lentă faţă de ceea ce este în alte părţi. Şi asta e şi vina noastră, a producătorilor, fiindcă cei mai mari producători bio din ţară sunt holdinguri internaţionale şi firme mari care fac şi produse bio şi convenţionale, şi atunci sunt neplauzibili, derutanţi", a precizat Schuster.

Citeşte mai multe despre:   bio,   schuster

 



Mai multe titluri din categorie

România codașă în UE la sănătate. Alocă cei mai puțini bani pentru medicina preventivă

România codașă în UE la sănătate. Alocă cei mai puțini bani pentru medicina preventivă
România se află pe ultimul loc în UE cu privire la fondurile alocate pentru medicina preventivă, alături de Slovacia. Amândouă statele alocau 8 euro/locuitor pentru îngrijirea...

OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare

OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare
Pașapoartele de vaccinare pentru călătoriile internaționale vor luate în discuție de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit expertului Departamentului european de imunologie, Oleg...

Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson

Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson
Studiile din faza incipientă ale vaccinului anti COVID-19, produs de Johnson & Johnson, arată că acesta dezvoltă imunitate, după o singură doză. Efectele secundare sunt minime și constau în dureri de...

Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni

Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni
Majoritatea personalului medical implicat în lupta cu pandemia de coronavirus sunt imunizați pentru cel puțin 5 luni îmmpotriva virusului SARS-CoV-2, potrivit unui studiu Public Health England, scrie...

Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil

Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil
Perturbările repetate în scaun, ba constipaţie, ba diaree, apariţia sângelui în materiile fecale sunt situaţii în care doar medicul este cel responsabil de un diagnostic corect, pe baza unor...

A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia

A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia
Încă o tulpină a virusului SARS-CoV-2 a fost identificată în Japonia. Patru persoane din Tokyo au fost confirmate la data de 2 ianuarie. Acestea s-au întors din Amazon și au ajuns pe Aeroportul Haneda, unde...

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2
  Vaccinul anti COVID-19, realizat de Pfizer/BioNTech oferă protecție și împotriva mutațiilor recent descoperite ale virusului, se arată într-un studiu realizat de Pfizer în...

Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech

Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech
A fost încheiat un nou acord între Pfizer/BioNTech și UE pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19, care se adaugă celor 300 de milioane care au fost distribuite, a anunțat...

Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna

Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna
Vaccinul produs de compania americană Moderna oferă protecție împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 timp de circa doi ani, potrivit directorului executiv Stephane Bancel, citat de Reuters. Însă va fi nevoie...

Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19

Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19
Amânarea cu două săptămâni a efectuării celei de-a doua doze a vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech este acceptată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată...

Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare

Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare
Acum mulţi ani, chirurgii se întreceau să scoată apendicele sau amigdalele, de cum apăreau cele mai mici neplăceri produse de acestea. Mai apoi, medicina a constatat că amigdalele sau polipii nu sunt lipsite de or...

Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită

Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită
O doctoriță din Mexic a ajuns la spital după efectuarea vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech. Tânăra are 32 de ani și avea antecedente alergice, scrie Reuters. Aceasta a fost internată...

Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?

Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?
Vaccinul Pfizer/BioNTech ar putea fi produs la Terapia Cluj. Pentru Europa acesta se fabrica acum la Puurs, în Belgia, în cea mai mare fabrică Pfizer din afara Statelor Unite. Cu o capacitate de producţie d...

Cum se fac înscrierile pe platforma de vaccinare împotriva COVID-19

Cum se fac înscrierile pe platforma de vaccinare împotriva COVID-19
Românii se pot înscrie pe platforma de vaccinare fie online, fie prin apelarea call centerelor direcțiilor de sănătate publică sau prin medicii de familie. Înscrierile în platforma informatică de...

Ce moștenim de la familia noastră

Ce moștenim de la familia noastră
Galerie Foto Legăturile de familie sunt cele mai puternice legături dintre oameni și merg mult mai departe și mai adânc decât pare la prima vedere. Pe lângă moștenirea conștientă și educația pe care o primește un copil...
Serviciul de email marketing furnizat de