x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

La training eco

de Florina Zainescu    |    06 Mai 2008   •   00:00
La training eco
Sursa foto: iSTOCKPHOTO/

Dacă vreţi să lucraţi cîteva zile într-o fermă eco şi să deprindeţi tainele agriculturii bio de la un fermier ade­vă­rat, nu trebuie decît să accesaţi site-ul www.wwoof.ro

Dacă vreţi să lucraţi cîteva zile într-o fermă eco şi să deprindeţi tainele agriculturii bio de la un fermier ade­vă­rat, nu trebuie decît să accesaţi site-ul www.wwoof.ro

 

Reţeaua Internaţională de Ferme Ecologice WWOOF are acum filială în Ro­mâ­nia. De ce este important acest lucru? Pentru că, prin WWOOF, cei interesaţi de agricultura ecologică au posibilitatea de a locui un timp la un fermier adevărat şi de a lucra ca voluntar cot la cot cu acesta pentru a deprinde tainele meseriei.

 

ÎNSCRIERE. Cine poate deveni voluntar? Potrivit infor­ma­ţi­i­lor postate pe site-ul www.wwoof.ro, oricine vrea şi se simte capabil să participe la munca zilnică dintr-o gospodărie eco: cules, compostare, muls, construirea sau repararea unor garduri şi altor acareturi sau hrănirea animalelor. Unele ferme găzduiesc şi voluntari care preferă munca de birou, su­pra­vegherea copiilor sau vînzarea produselor ob­ţi­nu­te. “În general, voluntarii prestează opt ore de activitate în fiecare zi lu­cră­toare, iar week-end-urile sînt destinate vizitelor şi participării la evenimentele sociale şi culturale din regiune”, se menţionează pe site. Cazarea şi mîncarea sănătoasă şi gustoasă sînt din partea casei.

Aspirantul la statutul de voluntar într-o fermă bio trebuie să trimi­tă un mesaj la o adresă de e-mail de la secţiunea “contact” de pe site-ul www.wwoof.ro şi să aştepte să primească de la WWOOF datele de contact ale fermei-gazdă. Mesajul trebuie să conţină, printre altele, numele, adresa, numărul de telefon, ţara de origine, genul şi vîrsta, dieta alimentară, dacă este una specială, perioada anului şi durata şederii la fermă.

La ora actuală, în reţeaua WWOOF România nu figurează decît trei ferme-gazdă din Transilvania. Însă în sistem se poate înscrie oricare gospodar dornic să-şi împărtăşească tehnicile agricole şi experienţa de viaţă unor învăţăcei autohtoni sau din străinătate. Mai mult, nu toate fermele care fac parte din WWOOF România trebuie să fie certificate eco, în reţea urmînd să fie acceptate şi ferme biodinamice sau care funcţionează după bunele practici agricole tradiţionale.

 

 

Experienţă îndelungată

Reţeaua WWOOF a fost creată în 1970 în Marea Britani de un grup de oameni din diferite oraşe, care obişnuiau să îşi petreacă week-end-urile ajutînd familii de fermieri la muncile agricole. Datorită popularităţii pe care a dobîndit-o această iniţiativă, peste 35 de ţări din întreaga lume au stabilit organizaţii naţionale WWOOF, care promovează o legătură strînsă între fermierii ecologici şi consumatori. WWOOF România a fost creat de o echipă de voluntari la sugestia unor prieteni fermieri români. În plus, România este o ţară interesantă. “Cultura românească este reprezentată de un amestec de dezvoltări mo­derne şi practici tradiţionale, cu precădere vizibile în agricultura de subzistenţă, care este încă practicată de cea mai mare parte a populaţiei din mediul rural. Satele româneşti, încă bogate în tradiţii agricole ţărăneşti şi valori familiale puternice, sunt de o rară frumuseţe care trebuie experimentată pentru a fi apreciată”, spun reprezentanţii WWOOF.

×
Subiecte în articol: bio wwoof