x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare MUNŢII MĂCINULUI / Danezii dau bani pentru eco

MUNŢII MĂCINULUI / Danezii dau bani pentru eco

de Florina Zainescu    |    26 Noi 2008   •   00:00
MUNŢII MĂCINULUI / Danezii dau bani pentru eco

Fermierii din zona Parcului Naţional Munţii Măcinului sunt susţinuţi, din fonduri daneze, dacă trec de la agricultura convenţională la cea eco.



De la începutul acestui an, o firmă al cărui preşedinte este Torben Schreiber, consulul onorific al României în Danemarca, le oferă gratuit consultanţă şi le plăteşte taxele de certificare. "Domnul consul a auzit de Parcul Naţional Munţii Măcinului, a venit în România să-l viziteze şi a discutat cu directorul parcului. Dânsul este interesat de biodiversitate şi, pentru a proteja vegetaţia şi vieţuitoarele din această arie protejată şi-a exprimat dorinţa de a crea o zonă-tampon în care să se practice agricultura ecologică", povesteşte Mihai Lup, manager al firmei Schreiber Life. Firma Schreiber Life – în spatele căreia se află o asociaţie a bioagricultorilor danezi –, în parteneriat cu conducerea Parcului Munţii Măcinului, a stabilit zonele tampon în vecinătatea localităţilor Hamcearca, Cerna, Luncaviţa şi Greci. Şi organizează întâlniri cu agricultorii de aici pentru a-i convinge că-i mai bine pentru mediu şi pentru veniturile lor să treacă la eco.

SUSŢINERE
Şi pentru că ţăranilor nu le pasă neapărat că agricultura ecologică va avea efecte favorabile asupra ecosistemelor protejate din parcul naţional, danezii îi "stimulează" plătindu-le taxele de certificare. Iar după terminarea perioadei de conversie (trecere) de la convenţional la eco, acestor fermieri li se asigură şi piaţă de desfacere în Danemarca. "Până acum am atras cinci fermieri care au în total circa 400 de hectare de teren", a declarat Lup. El a adăugat că programul continuă.


×
Subiecte în articol: bio