Organismul îşi fabrică singur colesterolul necesar. În cazul în care alimentele conţin o cantitate prea mare de grăsimi, colesterolul începe să se depună pe vasele de sânge, ceea ce duce la îngustarea arterelor.
În final, se poate ajunge până la angină pectorală sau infarct miocardic. Ce e de făcut în cazul în care nivelul colesterolului depăşeşte limita admisă de 200-240 mg/dl? Alimentaţia echilibrată, dozarea cu atenţie a grăsimilor animale şi folosirea unor plante care îmbunătăţesc profilul lipidic reprezintă modalitatea prin care poţi controla nivelul colesterolului.
Anghinare, creţuşcă, păpădie
Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med, recomandă anghinarea, creţuşca, păpădia şi rostopasca, frunzele de cireş, vişin şi de mesteacăn. Din acestea se pot prepara infuzii. Sunt necesare o lingură cu fruze din oricare dintre plantele menţionate şi o cană cu 250 ml de apă. Se infuzează 5-8 minute şi se beau 2-3 căni pe zi, înainte de masă. Specialistul nostru recomandă o cură de trei săptămâni, cu o pauză de o săptămână. Cura se reia până când se va sesiza o scădere a nivelului colesterolului.
Seminţele de in şi uleiul de seminţe de in conţin acizi graşi omega 3, care au capacitatea de a proteja inima şi vasele de sânge de efectele nefaste ale nivelului ridicat al colesterolului. Se recomandă 1-2 linguriţe cu seminţe de in sau o linguriţă cu ulei din seminţe de in, în fiecare zi, atât timp cât este necesar. "Atenţie! Seminţele de in pot provoca tulburări intestinale. Prin urmare, este indicat ca acestea să fie consumate cu acordul specialistului", atrage atenţia medicul Cristina Bălănescu.
Cu un conţinut bogat de vitamine şi substanţe minerale, usturoiul are efecte benefice în controlul nivelului colesterolului, în prevenirea bolilor cardiovasculare.
Să menţii colesterolul sub control e simplu! Poţi bea ceai verde sau negru în fiecare zi. Dacă nu îţi place ceaiul verde, mai ai o soluţie: capsule cu extract din ceai verde de la plafar.
CEAI. Medicul Cristina Bălănescu recomandă ceaiul preparat din 20 g din următoarele plante: gălbenele, cozi de cireşe, brusture, anghinare, vulturică. Patru linguri din acest amestec se adaugă într-un un litru de apă. Se fierb 3 minute şi se lasă acoperit 10 minute. Se strecoară, iar cantitatea se bea pe parcursul zilei, între mese. Acest ceai menţine nivelul optim al colesterolului.
Citește pe Antena3.ro