x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Puterea produselor bio

Puterea produselor bio

de Florina Zainescu    |    09 Iul 2008   •   00:00
Puterea produselor bio

STUDIU ● Afinele crescute fără chimicale sînt mai bogate în substanţe nutritive
Afinele bio au o putere antioxidantă mai mare decît cele convenţionale. În plus, sînt mai bogate în fructoză şi glucoză, au demonstrat cercetătorii americani.  



STUDIU ● Afinele crescute fără chimicale sînt mai bogate în substanţe nutritive
Afinele bio au o putere antioxidantă mai mare decît cele convenţionale. În plus, sînt mai bogate în fructoză şi glucoză, au demonstrat cercetătorii americani.   

Gustoase şi hrănitoare, bogate în antioxidanţi şi vitamine şi cu un conţinut redus de calorii, afinele sînt considerate un aliment-medicament. Iar cele provenite din culturi ecologice, nepoluate şi netratate cu chimicale de sinteză, sînt mult mai sănătoase, potrivit unui studiu realizat de Departamentul pentru Agricultură al SUA în colaborare cu Universitatea Rutgers, citat de publicaţia americană Ars Technica.

BENEFICII. Cercetătorii au colectat afine de la cinci ferme organice şi cinci convenţionale din regiunea New Jersey şi le-au testat din punct de vedere al conţinutului de zahăr, acizi şi antioxidanţi. Concluzia: fructele crescute în sistem organic conţin cantităţi superioare de fructoză, glucoză şi acid malic, comparativ cu cele convenţionale. Mai important, fructele crescute fără chimicale au o valoare mai mare a scorului ORAC (capacitatea de absorbţie a radicalilor de oxigen), ceea ce înseamnă că au o putere antioxidantă superioară. Potrivit rezultatelor studiului, publicate recent în Jurnalul de chimie agricolă şi alimentară, afinele organice au 97,06 miligrame de fructoză pe gram, comparativ cu 79,26 miligrame/gram în cazul celor convenţionale. Iar concentraţia de glucoză este de 45,53 mg/g pentru bio şi de doar 29,72 mg/g pentru convenţional, iar ORAC este de 46,14 mg/g în cazul fructelor crescute fără chimicale toxice, comparativ cu 30,76 mg/g în cazul celor convenţionale.

Afinele ajută la regenerarea vaselor de sînge, normalizarea glicemiei, creşterea sensibilităţii fotoreceptorilor de la nivelul ochiului, neutralizarea infecţiilor din intestin şi protejează organismul contra radioactivităţii.

×
Subiecte în articol: bio