x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare SĂNĂTOASE - Produse eco din cânepă

SĂNĂTOASE - Produse eco din cânepă

de Florina Zainescu    |    08 Oct 2008   •   00:00
SĂNĂTOASE - Produse eco din cânepă

Ştiaţi că seminţele de cânepă sunt unul dintre cele mai nutritive alimente şi că uleiul de cânepă presat la rece are raportul ideal între acizii graşi esenţali Omega 6 şi Omega 3? În curând, vă veţi putea bucura de beneficiile acetor produse în varianta lor eco.



Ştiaţi că seminţele de cânepă sunt unul dintre cele mai nutritive alimente şi că uleiul de cânepă presat la rece are raportul ideal între acizii graşi esenţali Omega 6 şi Omega 3? În curând, vă veţi putea bucura de beneficiile acetor produse în varianta lor eco.

Canah – Green Living este primul procesator autorizat de seminţe de cânepă – eco şi convenţionale – din România şi printre puţinii din Europa. Firma deţine din 2007 o fabrică de procesare la Salonta. "Încă din faza de proiectare, aceasta a fost concepută pentru procesare duală, atât pentru produse convenţionale, cât şi ecologice. La început am folosit seminţe convenţionale, apoi am început să procesăm şi seminţe de cânepă ecologice, cumpărate din Franţa", ne-a declarat Oana Suciu, director de dezvoltare la Canah. Astfel că fabrica din Salonta produce ulei de cânepă presat la rece, seminţe decorticate de cânepă şi făină proteică de cânepă, atât în variantă naturală (din seminţe convenţionale), cât şi bio. În primă fază, gama de produse bio a luat calea exportului – Italia, Cehia, Germania –, în timp ce pe piaţa autohtonă au intrat doar produsele convenţionale. În curând însă românii se vor putea şi ei bucura de proprietăţile uleiului, seminţelor şi făinii de cânepă eco. Primul punct de desfacere va fi magazinul "Leacul" din Capitală.

Beneficii

Mulţi dintre români, când aud de cânepă, se gândesc la... canabis. Însă produsele din seminţe de cânepă nu au nici în clin, nici în mânecă cu această substanţă interzisă. Uleiul şi seminţele de cânepă sunt consumate de mii de ani în ţările asiatice, pentru că au proprietăţi nutritive deosebite şi multiple beneficii pentru sănătate. Seminţele decorticate de cânepă au circa 30% proteine uşor digerabile, 42% grăsimi şi 15% carbohidraţi. Un mare atu al lor este că au în componenţă acizii graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6 în raportul ideal pentru organismul uman (3:1), toţi aminoacizii esenţiali şi fibra alimentară necesară pentru o stare de sănătate bună, ne-a spus Oana Suciu. În plus, conţinutul de fibră al făinei din seminţele de cânepă este de 40%, cel mai ridicat comparativ cu toate celelalte seminţe de făină. Iar această făină nu conţine gluten.

Produsele din seminţe de cânepă fac bine la sănătate. Uleiul  joacă un rol important în menţinerea sănătăţii cardiovasculare, pentru că Omega 3 reduce nivelul trigliceridelor şi al colesterolului, micşorează tensiunea arterială şi diminuează nivelul de fibrinogen. Acizii graşi esenţiali din cânepă fac bine şi pielii – o menţin sănătoasă şi flexibilă –, sistemului nervos şi celui imunitar. De asemenea, cânepa e singura sămânţă comestibilă care conţine Acid Gamma-Linolenic benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei.

×
Subiecte în articol: bio seminte canepa