x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Straie bio de 4 miliarde $

Straie bio de 4 miliarde $

de Florina Zainescu    |    21 Mai 2008   •   00:00
Straie bio de 4 miliarde $
Sursa foto: SOREN ANDERSSON/

2008 marchează începutul epocii de aur a hainelor ecologice. Specialiştii es­ti­mea­ză că vînzările de astfel de articole de îmbrăcăminte vor creşte cu 35% în acest an, pînă la peste patru miliarde de dolari.

2008 marchează începutul epocii de aur a hainelor ecologice. Specialiştii es­ti­mea­ză că vînzările de astfel de articole de îmbrăcăminte vor creşte cu 35% în acest an, pînă la peste patru miliarde de dolari.

 
Vînzările de haine produse din fibre organice nu reprezintă la ora actuală decît o “scamă” în comparaţie cu vînzările mondiale totale de îmbrăcăminte, ce depăşesc la ora actuală 450 miliarde de dolari anual. Însă experţii de la Packaged Facts estimează că această “scamă” va creşte spectaculos în următorii ani. Începînd de anul acesta.

 
REVOLUŢIE. Potrivit ultimului raport Packaged Facts, dacă anul trecut s-au cumpărat haine ecologice în valoare de circa 3,05 miliarde de dolari, anul acesta piaţa va creşte cu 35%, pînă la nu mai puţin de 4,18 miliarde de dolari. Iar ăsta e doar începutul, pentru că specialiştii se aşteaptă ca vînzările de articole de îmbrăcăminte obţinute din fibre organice să depăşească 11,02 mi­liarde de dolari în 2010.

De altfel, un studiu recent la care au participat 3.049 de persoane din Germania, Spania şi Olanda a arătat că peste două treimi dintre consumatori sînt interesaţi de hainele orga­nice. De ce se caută hainele din bumbac bio? Pentru că bumbacul convenţional “înghite” circa 25% din insecticidele şi 10% din pesticidele folosite în lume, şi hainele obţinute din acesta pot provoca alergii.

Packaged Facts se aşteaptă la o creştere spectaculoasă a vînzărilor de hăinuţe organice pentru copii, de ţinute speciale – cum ar fi rochiile de mireasă şi costumele de ginerică “verzi” –, dar şi a celor de haine pentru birou sau chiar de uniforme (în domeniul medical, de exemplu).


Oferta de haine din bumbac organic este în creştere în lume. Printre principalii “ofertanţi” se numără companii precum Edu (Irlanda), Gaiam (SUA), Hanna Andersson (SUA), H&M (Suedia), Howies (Marea Britanie), Levi Strauss & Co (SUA), Loomstate (SUA), Nordstrom (SUA), Under the Canopy (SUA), Marks & Spencer (Marea Britanie), Woolworth (Africa de Sud), C&A (Marea Britanie) sau Nike. Însă noi şi noi companii intră pe piaţă cu produse bio.

×
Subiecte în articol: bio