După vinul din strugurii ecologici, berea şi alcoolul fără chimicale sînt pe val în Europa şi Statele Unite.
După vinul din strugurii ecologici, berea şi alcoolul fără chimicale sînt pe val în Europa şi Statele Unite.
Ce sînt băuturile bio? Acelea care au cel puţin 95% din
ingrediente provenite din agricultura ecologică, nemodificate genetic şi “scutite”
de aplicarea insecticidelor, erbicidelor, fungicidelor şi fertilizanţilor
chimici toxici. Băuturile bio nu sînt “drese” cu coloranţi sau conservanţi
artificiali. Atenţie însă! Consumate în exces, berea şi votca eco dăunează la fel de grav
sănătăţii ca şi suratele lor convenţionale.
SUCCES. În
Germania sau Marea Britanie berea
ecologică face parte din dieta cotidiană. Poate fi cumpărată atît din baruri, cît
şi de la supermarket. Majoritatea producţiei de bere organică provine din fabrici
mici. Şi în America gulerata fără chimicale începe să devină o afacere
importantă. Vînzările cresc cu 30%-40% anual. O evoluţie spectaculoasă care
i-a determinat chiar şi pe marii producători de bere convenţională
Anheuser-Busch, Miller şi New Belgium să scoată pe piaţă sortimente de bere
eco. Mai mult, americanii organizează şi un festival anual dedicat berii bio
– North American Organic Brewers Festival.
Pe lîngă bere, în ultimul timp şi votca bio şi-a făcut intrarea pe piaţa de peste Ocean. Şi nu oricum, ci în barurile şi restaurantele a trei lanţuri hoteliere de renume: Marriott, Ritz-Carlton şi Kimpton.