x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Universităţile bio

Universităţile bio

de Florina Zainescu    |    08 Mar 2008   •   00:00
Universităţile bio

SUA ● Cererea de alimente organice în cantinele şcolilor este în creştere
Cererea de mâncare fără pesticide la bufetele colegiilor şi universităţilor din Statele Unite este în creştere. Unele instituţii de învăţământ chiar le oferă studenţilor numai alimente bio.


SUA ● Cererea de alimente organice în cantinele şcolilor este în creştere
Cererea de mâncare fără pesticide la bufetele colegiilor şi universităţilor din Statele Unite este în creştere. Unele instituţii de învăţământ chiar le oferă studenţilor numai alimente bio.


În campusul Universităţii de Management Maharishi din Fairfield, Statele Unite, se mănâncă organic. Bufetul şcolii are un meniu exclusiv lacto-vegetarian şi, în proporţie de 90%-95%, bio. "Ceea ce mănânci joacă un rol important în modul în care te simţi şi chiar cum înveţi", a declarat Craig Pearson, vicepreşedintele executiv al Universităţii, citat de presa americană. În ultimii opt-nouă ani, conducerea şcolii a înlocuit treptat produsele "crescute" cu pesticide sau erbicide cu cele organice. O parte din legumele şi fructele oferite studenţilor la masă provin din fermele şi serele campusului, restul – de la producători locali. Studenţilor şi profesorilor li se oferă de la pizza în stil american la mâncare chinezească, mexicană sau italiană. Toate produse lacto-vegetariene. Pâinea şi produsele din patiserie sunt coapte în bucătăria bufetului din făină organică, iar laptele, iaurtul şi îngeţata sunt aduse de la mici producători organici din zonă. Pe lângă studenţi şi profesori aici pot veni să mănânce şi oameni din afara campusului. Un mic dejun organic costă şase dolari, iar prânzul şi cina – opt dolari fiecare.


TREND. Bucătarul-şef de la Maharishi, Don Bowman, a învăţat "bucătăria" vegetariană la Universitatea Berkeley. El spune că la Berkeley a început să se servească mâncare organică la mijlocul anilor ’90, iar la ora actuală circa 25% din alimentele oferite studenţilor provin din producţia ecologică.

De altfel, cererea pentru mâncarea vegetariană şi organică în cantinele universităţilor este în creştere în Statele Unite, potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Naţionale a Serviciilor de alimentaţie din Universităţi şi Colegii şi director asociat la Universitatea Iowa, Carol Petersen. "Oamenii vor să ştie ce conţine mâncarea ce le este servită şi de unde provine aceasta", a declarat Petersen, citată de presa americană. Ea a adăugat că unele colegii au meniuri complet organice şi chiar marile universităţi, cum e Iowa, de exemplu, încearcă să găsească mai multe produse organice pe piaţa locală.



×
Subiecte în articol: bio