x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Aliaţii bronzului sănătos

Aliaţii bronzului sănătos

de Georgeta Licsandru    |    26 Iun 2008   •   00:00
Aliaţii bronzului sănătos

TOP ● LEGUMELE ŞI FRUCTELE CARE NEUTRALIZEAZĂ RAZELE ULTRAVIOLETE
 Morcovii, spanacul, caisele ne protejează pielea de radiaţiile nocive ale soarelui. Dacă mîncăm zilnic fructe şi legume co¬lorate, vara aceasta vom avea pielea ciocolatie şi sănătoasă.



TOP ● LEGUMELE ŞI FRUCTELE CARE NEUTRALIZEAZĂ RAZELE ULTRAVIOLETE
 Morcovii, spanacul, caisele ne protejează pielea de radiaţiile nocive ale soarelui. Dacă mîncăm zilnic fructe şi legume co¬lorate, vara aceasta vom avea pielea ciocolatie şi sănătoasă.

Prin expunerea la soare, în piele sînt generaţi radicali liberi, vinovaţi în proporţie de 70% de îmbătrînirea pielii. De aceea, un grup de nutriţionişti italieni au alcătuit un top al fructelor şi legumelor capabile să neutralizeze efectele nocive ale radiaţiilor solare şi să ne ajute să ob¬ţinem un bronz sănătos.
provitamina A. Crite¬riul clasificării în acest top a fost cantitatea de betacaroten (provitamina A) din fructe şi legume. Provitamina A este cunoscută în primul rînd pentru efectul de stimulare a acuităţii vizuale. Însă provitamina A are efecte benefice şi asupra pielii. Ea favorizează producerea în epidermă a pigmentului numit melanină, care ne protejează pielea împotriva radiaţiilor ultraviolete, prevenind îmbătrînirea precoce şi cancerul cutanat.

Incontestabil, pe primul loc în topul fructelor şi legumelor care ne ajută să ne bronzăm sănătos se situează morcovul, care are cea mai mare cantitate de betacaroten la 100 de grame (1.200 de microgra¬me). Morcovul este urmat în¬de¬a¬proa¬pe de spanac şi de ridiche, ambele cu jumătate din conţinutul de betacaroten al morcovilor. Ur¬mea¬ză caisele, salata verde, pepenele galben şi ţelina, ardeiul gras, roşiile, piersicile, pepenele roşu, fructele de pădure şi cireşele.

ANTI-AGING. Însă nu doar de betacaroten avem nevoie ca să obţinem un bronz sănătos, ci şi de vitaminele C şi E. Lipsa vitaminei C din dietă are drept consecinţă pie¬lea uscată, palidă, lipsită de prospeţime. Fructe precum lămîile, portocalele, grapefrutul, kiwi, căpşunele, vişinele stimulează regenerarea celulară, previn înroşirea pielii şi apariţia mîncărimilor după ce am stat la plajă. Pentru a ne asigura necesarul de vitamina E, numită şi vitamina „tinereţii eterne“, trebuie să mîncăm migdale şi să adăugăm ulei de măsline în salatele de vară.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă