Ananasul este vedeta în zilele de sărbătoare. Aromat şi zemos, acest fruct este ideal pentru a evita consecinţele mesei copioase din ziua de Paşte. Ananasul stimulează arderea caloriilor care provin din friptură sau prăjituri.
Ananasul este vedeta în zilele de sărbătoare. Aromat şi zemos, acest fruct este ideal pentru a evita consecinţele mesei copioase din ziua de Paşte. Ananasul stimulează arderea caloriilor care provin din friptură sau prăjituri.
Cîteva feliuţe de ananas crud între mese fac uitate micile excese de la masa de Paşti. Drobul, stufatul, friptura de miel şi dulciurile cu multă frişcă sînt greu de digerat. În aceste condiţii, ananasul este o soluţie simplă, dar eficientă pentru a combate problemele digestive, balonările sau indigestiile pe care le provoacă alimentele grele. “Acest fruct exotic conţine bromelaină, o enzimă care arde grăsimile şi îmbunătăţeşte digestia. Pentru că stimulează arderile, ananasul este unul dintre aşa-numitele alimente cu calorii negative, alături de citrice, mere, ţelină, varză, broccoli”, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Datorită conţinutului ridicat de apă – 83%-84%, ananasul are proprietăţi diuretice puternice. Specialistul nostru ne sfătuieşte să alegem ananasul crud, în nici un caz pe cel din compot. Compotul de ananas are zahăr adăugat, ceea ce înseamnă automat ceva calorii în plus. În vreme ce 100 g ananas crud conţin 52 de calorii, aceeaşi cantitate de ananas din compot furnizează 83 de calorii.
RECOMANDĂRI. Fibrele alimentare din acest fruct stimulează eliminarea toxinelor care se acumulează în organism atunci cînd facem exces de produse de origine animală. De asemenea, pentru eliminarea toxinelor şi pentru evitarea tulburărilor digestive pot fi folosite infuziile din plante – sunătoare, salvie, angelică.
georgeta.licsandru@jurnalul.ro
Masa de Paşte
Alimentul (100 g) Calorii
Carne de miel 160
Carne de oaie 131
Carne de vită 134
Carne de vînat 103
Piept de curcan 110
Piept de pui 117
Carne de porc slabă 142
Ficat 109
Rinichi 120
Inimă 107
Caşcaval 423
Ou de găină 147
Ou de raţă 163
Ciocolată cu lapte 605
Ciocolată amăruie 531
Îngheţată 260
Bomboane 574
Bere 47
Vin 60-120