x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet AVERTISMENT - Laptele cade greu la stomac

AVERTISMENT - Laptele cade greu la stomac

de Magda Marincovici    |    15 Noi 2008   •   00:00

Boala numită reflux gastroesofagian este din ce în ce mai frecventă şi este însoţită de simptome dintre cele mai neplăcute. Acestea pot fi calmate şi chiar eliminate dacă renunţăm la o serie de alimente şi de băuturi.



Vinul, ca de altfel toate băuturile alcoolice, favorizează refluxul gastroesofagian
Credit: stockexpertcom




Potrivit definiţiei oferite de site-ul sfatulmedicului.ro, boala de reflux gastroesofagian este cauzată de refluxul acidului şi al sucurilor gastrice în esofag, tubul ce uneşte gâtul cu stomacul. Refluxul gastroesofagian se produce când relaxarea sfincterului esofagian inferior are loc într-un moment nepotrivit (alt moment decât cel al înghiţirii alimentelor) şi se menţine deschis o perioadă îndelungată.

În mod normal, sfincterul se deschide pentru câteva secunde în timpul înghiţirii. Simptomele acestui fenomen sunt clasice: arsuri stomacale, aciditate gastrică, reflux după ce am mâncat, când ne aplecăm sau stăm la orizontală, tuse, inflamarea faringelui etc.

Pentru a reduce intensitatea şi numărul simptomelor, nutriţioniştii şi gastroenterologii ne recomandă să renunţăm la unele alimente şi băuturi. Iată cele nouă alimente care ne cad greu la stomac:

1. Cafeaua, ceaiul şi băuturile tip cola. Aceste băuturi conţin cafeină sau teină, substanţe care facilitează relaxarea sfincterului esofagian şi refluxul acidului gastric. Cafeina şi teina pot irita mucoasele esofagiene, ceea ce reprezintă un factor ce favorizează refluxul gastroesofagian.  

2. Băuturile carbogazoase. Toate băuturile de acest gen trebuie evitate, deoarece provoacă balonări, cu efect negativ asupra sfincterului gastroesofagian.

3. Vinul, berea şi alte băuturi alcoolice. Toate băuturile alcoolice produc relaxarea sfincterului esofagian, valva musculară care blochează conţinutul stomacului să urce în esofag. Un stomac gol, aşa cum este dimineaţa, accentuează acest fenomen.

4. Laptele. Grăsimile, proteinele, calciul din compoziţia laptelui, toate stimulează secreţia de acid gastric.

5. Ciocolata cu lapte. Prin aportul de grăsimi şi de cafeină, acest aliment declanşează arsuri stomacale.

6. Alimentele grase şi prăjite. Cu cât mâncărurile sunt mai grase şi sunt preparate prin prăjire, cu atât digestia este mai dificilă şi mai greoaie, contribuind la creşterea secreţiei de acizi.   

7. Citricele şi sucul acestora. Din cauza acidităţii care se adaugă secreţiilor gastrice, din cauza vitaminei C, citricele, chiar sub formă de suc proaspăt, provoacă creşterea secreţiei acide a stomacului.

8. Menta. Această plantă are proprietatea de a relaxa sfincterul esofagian, acelaşi efect avându-l şi roşiile.

9. Condimentele. Deşi sunt esenţiale în majoritatea preparatelor, totuşi condimentele sunt suspectate că irită mucoasa esofagului şi accentuează senzaţia de arsuri.  

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă