CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Consumatorii trebuie să ţină cont de cantitatea mare de indulcitor artificial - sorbitol. Acesta provoacă probleme intestinale şi nu este recomandat in cantităţi mari. Şi nu este singurul aditiv din produs care afectează sănătatea.
Consumatorii trebuie să ţină cont de cantitatea mare de indulcitor artificial - sorbitol. Acesta provoacă probleme intestinale şi nu este recomandat in cantităţi mari. Şi nu este singurul aditiv din produs care afectează sănătatea.
CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Consumatorii trebuie să ţină cont de cantitatea mare de indulcitor artificial - sorbitol. Acesta provoacă probleme intestinale şi nu este recomandat in cantităţi mari. Şi nu este singurul aditiv din produs care afectează sănătatea.
Surimi este un produs nou pe piaţa romănească. Produsul de la Esva are in compoziţie "surimi 28% (carne de peşte, sorbitol E420, polifosfaţi E 452), apă, amidon de grău, ulei vegetal, zahăr, proteină de soia, sare, amidon modificat E 1420 - amidon modificat acetilat, aromă de crab, albuş de ou, E 621 pentru intensificarea gustului: glutamat monosodic, coloranţi: E 160c - extract de ardei roşu, E 171 - dioxid de titan. Produsul conţine gluten". După consumul a 100 de grame de surimi veţi acumula 111kcal/ 464 kj, grăsimi 2,2g, proteine 6,5 g, carbohidraţi 16,8 g.
ANALIZÃ.... Surimi este un produs care face parte din categoria alimentelor noi (novel-food) ce nu au tradiţie de consum inainte de 1997, fiind realizat din materii prime de origine marină. Surimi se obţine din prelucrarea peştelui marin de dimensiuni mici, fără valoare economică, obţinăndu-se mai intăi o pastă proteică care este apoi texturată, aromatizată, colorată şi condiţionată sub forma unor batonaşe. Produsul are o densitate calorică mică şi un profil nutriţional relativ echilibrat, ne explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, analizăndu-i eticheta. Surimi conţine insă o serie de aditivi alimentari care ii scad valoarea biologică. Poate conţine amine biogene (histamina) dacă provine din specii marine din familia scrumbiilor şi dacă nu este păstrat in condiţii adecvate.
CONCLUZII. Datorită conţinutului de aditivi (E 621, E 452) , dar şi a unor ingrediente cu potenţial alergen (gluten, soia, albuş de ou), surimi nu este indicat persoanelor sensibile la unul sau mai multe dintre aceste componente. Este interzis suferinzilor de celiachie. In cazul in care conţine amine biogene preexistente in componenta de carne de peşte sau generate in timpul păstrării, produsul este neindicat celor sensibili la histamină. Diabetiici vor ţine cont de aportul de zaharuri provenite din amidon.
Consumatorii trebuie să ţină cont de cantitatea mare de indulcitor artificial - sorbitol. Acesta provoacă probleme intestinale şi nu este recomandat in cantităţi mari. Şi nu este singurul aditiv din produs care afectează sănătatea.
Surimi este un produs nou pe piaţa romănească. Produsul de la Esva are in compoziţie "surimi 28% (carne de peşte, sorbitol E420, polifosfaţi E 452), apă, amidon de grău, ulei vegetal, zahăr, proteină de soia, sare, amidon modificat E 1420 - amidon modificat acetilat, aromă de crab, albuş de ou, E 621 pentru intensificarea gustului: glutamat monosodic, coloranţi: E 160c - extract de ardei roşu, E 171 - dioxid de titan. Produsul conţine gluten". După consumul a 100 de grame de surimi veţi acumula 111kcal/ 464 kj, grăsimi 2,2g, proteine 6,5 g, carbohidraţi 16,8 g.
ANALIZÃ.... Surimi este un produs care face parte din categoria alimentelor noi (novel-food) ce nu au tradiţie de consum inainte de 1997, fiind realizat din materii prime de origine marină. Surimi se obţine din prelucrarea peştelui marin de dimensiuni mici, fără valoare economică, obţinăndu-se mai intăi o pastă proteică care este apoi texturată, aromatizată, colorată şi condiţionată sub forma unor batonaşe. Produsul are o densitate calorică mică şi un profil nutriţional relativ echilibrat, ne explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, analizăndu-i eticheta. Surimi conţine insă o serie de aditivi alimentari care ii scad valoarea biologică. Poate conţine amine biogene (histamina) dacă provine din specii marine din familia scrumbiilor şi dacă nu este păstrat in condiţii adecvate.
CONCLUZII. Datorită conţinutului de aditivi (E 621, E 452) , dar şi a unor ingrediente cu potenţial alergen (gluten, soia, albuş de ou), surimi nu este indicat persoanelor sensibile la unul sau mai multe dintre aceste componente. Este interzis suferinzilor de celiachie. In cazul in care conţine amine biogene preexistente in componenta de carne de peşte sau generate in timpul păstrării, produsul este neindicat celor sensibili la histamină. Diabetiici vor ţine cont de aportul de zaharuri provenite din amidon.
Citește pe Antena3.ro