x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cele 6 beneficii ale plank-ului

Cele 6 beneficii ale plank-ului

08 Apr 2018   •   14:15
Cele 6 beneficii ale plank-ului
Sursa foto: Purestock/Getty Images/Purestock

Abdomenul este primul care tradează kilogramele în plus şi devine o problemă tot mai serioasă pentru majoritatea oamenilor, mai ales acum când suntem foarte aproape de începerea sezonului estival.

La ora actuală, unul dintre cele mai eficiente exerciţii, practicate în special în clasele de yoga, este plank-ul, care are extraordinara proprietate de a ne lucra toate grupele de mușchi din regiunea mediană a corpului (compusă din abdomen și zona lombară), precum și anumite grupe de mușchi ale brațelor și picioarelor.

Cu toate acestea, nu este tocmai cel mai popular exercițiu, mai ales în rândul practicanților de fitness începători, având un grad de dificultate sporit. Deși este simplu de executat, menținerea poziției de plank mai mult de câteva secunde poate fi o reală provocare. Practicanţii de yoga, însă, utilizează adesea acest exerciţiu, deoarece este un element foarte important, iar rezultatele vorbesc de la sine: tonifică şi consolidează fiecare parte a corpului (picioare, spate, brațe, umeri, abdomen, șolduri și fese).

 

6 beneficii ale plank-ului

În opinia profesoarei de yoga Dana Ţupa, tot mai mulţi oameni au început să practice plank-ul, deoarece este exerciţiul care oferă eficienţă maximă într-un timp relativ scurt.

“Timpul este crucial pentru construirea unui corp și a unei minți sănătoase, iar din păcate oamenii vor rezultate rapide fără prea mare efort. Cu toate acestea, chiar dacă pare un exerciţiu relativ uşor, plank-ul, în forma sa finală, nu este un exerciţiu recomandat începătorilor, deoarece solicită mult mai mult muşchii abdomenului, braţelor, picioarelor, spatelui etc. decât ne putem imagina. Odată ce au câştigat puţină mobilitate şi forţă, cursanţii yoga nu mai resimt acele dureri sau spasme musculare, ci se pot concentra pe respiraţie şi obiectivul mult mai profund pe care îl conferă practica yoga: relaxarea şi introspecția”, explică profesoara de yoga Dana Ţupa, fondatoarea PURNA Yoga Academy – prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International din Statele Unite.

  1. Îmbunătățește postura. “Dacă ne petrecem mult timp pe scaun – la birou, acasă, la restaurant etc. -, există un risc crescut de apariţii ale durerilor de spate. Vestea bună este că plank-ul are efect benefic asupra posturii noastre, deoarece ne lucrează eficient mușchii din regiunea mediană, în special mușchii abdominali şi vom putea observa o îmbunătățire sau o corecție a posturii. Acest lucru se întâmplă deoarece mușchii regiunii mediene au funcția de a stabiliza coloana”, explică expertul yoga.
  2. Nu ai nevoie de timp și loc specific. “În primul rând, dacă dorim să facem plank-uri, nu avem nevoie de un studio sau de o cameră liberă. Putem practica oriunde, oricând și este nu ne costă nimic. Doar trebuie să aşezăm o saltea de yoga și să încercăm să ne ţinem poziția corectă timp de minim 60 de secunde”, menţionează Dana Ţupa.
  3. Plank-urile, mai eficiente decât abdomenele. “Spre deosebire de abdomene, plank-urile sunt mult mai ușoare. Dacă sunt făcute în mod corespunzător, fiecare parte a corpului nostru este ținută strânsă și tensionată, antrenând toate grupele de mușchi din regiunea abdominală ca nici un alt exercițiu: mușchiul transvers abdominal implicat în ridicarea greutăților; mușchiul rectus abdominis care conferă aspectul de six pack abdomenului; mușchiul oblic extern implicat în mișcări de răsucire și întoarcere la nivelul taliei”, afirmă profesoara de yoga Dana Ţupa.
  4. Stimulează metabolismul. Atunci când executăm plank-uri în fiecare zi, vom arde mai multe calorii decât oricare alt exercițiu. Mai mult decât atât, vom arde mai multe calorii chiar și atunci când nu întreprindem niciun fel de activitate fizică. Numai un minut de planking pe zi ne va crește rata metabolică, și o va menține ridicată pe întreg parcursul zilei.
  5. Crește flexibilitatea. “Plank-ul ne va ajuta să creștem flexibilitatea, în special a mușchilor din partea posterioară. Această formă de exercițiu cuprinde o componentă importantă în creșterea flexibilității: stretching. În poziția de plank vom extinde toți mușchii posteriori, ai umerilor, omoplaților și claviculei”, explică profesoara de yoga Dana Ţupa.
  6. Posibil tratament pentru osteoporoză. Un număr tot mai mare de persoane au osteoporoză sau o masă osoasă mică, fiind în pericol de osteoporoză şi oase rupte. Din nefericire, nu întotdeauna putem ştii când se instalează boala, însă plank-urile ne pot ajuta să construim oase mai puternice şi musculatură mai consistentă.

 

Cum se execută corect plank-ul?

Executarea unui plank este deosebit de simplă, nu vom avea nevoie de echipament special și îl putem face chiar la noi acasă: din poziția de flotare, coborâm greutatea corpului pe antebrațe, îndoindu-ne coatele sau menținând brațele drepte. Trebuie să menținem tot corpul în linie dreaptă, fără să coborâm bazinul, iar privirea trebuie să fie îndreptată spre podea. Exercițiul constă în menținerea acestei poziții timp de 10 secunde, dacă suntem la prima executare sau dacă nu suntem în cea mai bună formă. În timp, putem exersa menținerea poziției timp de 30, 45, 60 de secunde sau chiar mai mult.

×
Subiecte în articol: plank abdomen plat