x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cele mai importante 3 lucruri pe care le-am învățat despre nutriție

Cele mai importante 3 lucruri pe care le-am învățat despre nutriție

de Andreea Sava    |    25 Mar 2017   •   19:20
Cele mai importante 3 lucruri pe care le-am învățat despre nutriție

Recunosc, eu m-am apucat de citit despre nutriție nu pentru a slăbi sau a fi sănătoasă, ci pentru că mă enervam când vedeam că nu pot trece de o anumită limită cu rezultatele exercițiilor fizice. Nu pot spune că am fost mereu obsedată de a arăta “fit” dar, dacă tot m-am apucat de făcut mișcare, din motive care nu țineau de estetică ci de felul în care mă simțeam, era frustrant că nu aveam rezultatele pe care le vedeam la alte persoane. Pretențiile devin proporționale cu cantitatea de muncă depusă. 

Citind, am realizat că nici nu voi depăși acea limită dacă nu sunt atentă și la ce mănânc. Dar, odată ce am aflat că îngrășarea e cea mai mică problemă atunci când nu mănânci cum trebuie și am devenit conștientă și de efectele asupra sănătății, nu am mai putut să ignor toate astea. Așa am ajuns să nu mai am nicio problemă când trec pe lângă o patiserie sau un fast-food, conștientizând efectele. N-am mai fost dispusă să-mi bat joc de mine.

Revenind la subiect, problema cu nutriția nu este chiar exagerat de complicată și nici imposibil de adoptat ca stil de viață. Lucrurile pot fi reduse la 3 reguli simple dar esențiale:

1. Trebuie să mănânci de toate dar în cantitățile potrivite

Eu sunt adepta unei nutriții complete, adică să includă toate cele 3 categorii: carbohidrați, grăsimi și proteine. Foarte important, însă, este ca acestea să fie de calitate bună. Deci fără prăjeli, grăsimi de origine animală în exces, zahăr rafinat și făină albă. O listă cu surse sănătoase de carbohidrați, grăsimi și proteine găsiți AICI.

Apoi, proporția este importantă pentru o alimentație sănătoasă. Iar pentru asta e suficient să analizați piramida nutriției sănătoase făcută de profesorul Gheorghe Mencinicopschi, specialistul în nutriție în care eu am cea mai mare încredere. Atât de mare încât aplic principiile sale. Iată și piramida:

 

Continuarea pe blogul Andreei Sava

×
Subiecte în articol: nutritie andreea sava