x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Coacazele si vitamina C

Coacazele si vitamina C

de Georgeta Licsandru    |    30 Iul 2008   •   00:00
Coacazele si vitamina C

SFAT ● In timpul verii mincati zilnic o portie de fructe de padure
O pastila naturala cu multivitamine – astfel sint caracterizate coacazele. Vitaminele A, C, E, precum si potasiul, calciul, fierul din aceste fructe previn astenia, insomniile si ne refac tonusul.



SFAT ● În timpul verii mîncaţi zilnic o porţie de fructe de pădure
O pastilă naturală cu multivitamine – astfel sînt caracterizate coacăzele. Vitaminele A, C, E, precum şi potasiul, calciul, fierul din aceste fructe previn astenia, insomniile şi ne refac tonusul.

Coacăzele se remarcă în primul rînd prin conţinutul ridicat de vitamina C: 200 mg/100 g, fiind depăşite doar de măceşe la acest capitol.
Lipsa vitaminei C din dietă afectează sinteza noradrenalinei, un neurotransmiţător de la nivelul creierului. Pe fondul acestei carenţe apar stările de astenie, de depresie. Datorită vitaminei C, coacăzele negre sau roşii previn nu doar stările de astenie, ci şi anemia. Carenţa de vitamina C este corelată cu apariţia anemiei, ca urmare a reducerii absorbţiei fierului. S-a demonstrat că fierul este asimilat mai bine în prezenţa vitaminei C, o porţie de coacăze fiind recomandată deopotrivă copiilor şi adulţilor. Nutriţioniştii ne sfătuiesc ca, în loc să înghiţim suplimente cu multivitamine, să profităm de elementele valoroase din compoziţia coacăzelor.

Pe lîngă vitaminele A, C, E, în aceste fructe de pădure se găsesc pînă la 600 mg minerale/100 g: potasiu, calciu, fier, magneziu. De asemenea, unele oligoelemente mai rare, necesare imunităţii, cum sînt seleniul sau cromul, le putem lua tot din coacăze. Un studiu american a demonstrat că extractul din coacăze negre are rezultate foarte bune în poliartrita reumatoidă, pentru că este bogat în acizi graşi esenţiali (acid gamalinolenic şi alfalinolenic), care inhibă evoluţia proceselor inflamatorii.

GLUCIDE. Coacăzele au un conţinut moderat de glucide: 9 g/100 g. 40% din aceste glucide sînt reprezentate de fructoză, 30% – de glucoză, iar restul – de pentoză şi zaharoză. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi recomandă coacăzele şi în curele de slăbire, chiar dacă au mai multe calorii comparativ cu alte fructe: 50 de calorii/100 g. Coacăzele nu se lasă mai prejos nici în privinţa fibrelor: 7 g/100 g. Fibrele insolubile (celulozele şi hemicelulozele) reprezintă 2/3 din totalul fibrelor prezente în coacăze. Aceste fibre stimulează tranzitul intestinal, absorbind o dată cu apa şi substanţele toxice din intestin.

Conţinut - 100 g coacăze
● Calorii 40 ● Fibre 7 g ● Potasiu 370 mg ● Calciu 60 mg ● Magneziu 17 mg ● Fier 1,3 mg ● Vitamina C 200 mg ● Vitamina E 1 mg ● Acid folic 16 microg ● Betacaroten 200 microg

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă