x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet ​​​​​​​Cum să treci cu bine peste cea mai deprimantă zi din an

​​​​​​​Cum să treci cu bine peste cea mai deprimantă zi din an

de Oana Portase    |    16 Ian 2017   •   08:23
​​​​​​​Cum să treci cu bine peste cea mai deprimantă zi din an
Sursa foto: Marili Forastieri/Getty Images

Luni, 16 ianuarie, a fost declarată cea mai deprimantă zi din anul 2017. Este o tradiție deja ca a treia zi de luni din ianuarie să fie considerată o zi deprimantă de către specialiști. Ea a fost denumită “Blue Monday”, adică “Lunea Albastră”. Trecerea sărbătorilor, banii puțini, un nou an de muncă și distanța mare până la următoarea vacanță ne afectează starea de spirit. Specialiștii au câteva sfaturi simple pentru a trece peste depresia de început de an.

Blue Monday are la bază o formulă matematică ce cuprinde inclusiv vremea, datoriile, ziua de salariu sau timpul scurs de la Crăciun. Unii specialiști au contestat această formulă, iar psihologul care a făcut acest calcul a fost acuzat că de fapt colaborează cu o agenție de turism pentru a le promova vacanțele de început de an. Ideea de Blue Monday a apărut pentru prima oară în 2005 și de atunci a crescut în popularitate. Chiar dacă este o zi contestată de specialiști, trebuie să recunoaștem că avem o strângere de inimă când ne întoarcem la muncă după vacanța de sărbători.

“În general, ziua de luni este o zi în care se petrec mai multe lucruri decât de obicei și asta înseamnă că oamenii nu sunt atât de motivați să meargă la serviciu. Este și o zi în care se petrec foarte multe accidente rutiere, pentru că se întâmplă tot felul de lucruri la nivel psihologic. Oamenii au o săptămână de lucru în față, sunt obosiți după weekend, când se consumă mai multă mâncare și mai mult alcool decât în timpul săptămânii și asta e greu de dus. Avem așteptări mari de la noi, șefii au așteptări mai mari de la noi, colegii la fel. Activitățile fizice se petrec tot în weekend față de timpul săptămânii. Așa încât ziua de luni e foarte greu de digerat, spre deosebire de cea de vineri în care tonusul e foarte sus. Deși pare că ar trebui să fim foarte obosiți, suntem de fapt entuziasmați că vine weekendul”, explică psihologul Cristina Fulop.

 

Blue Monday a apărut în 2005 și a fost lansată de psihologul Cliff Arnall. Psihologul a analizat mai mulți factori și a stabilit că a treia luni din ianuarie este cea mai deprimantă zi din an.

De aceea urâm, în general, ziua de luni. La toate acestea se adaugă și faptul că au trecut sărbătorile, că următoarea vacanță e departe, că am chleltuit mult pe cadouri și în vacanță iar acum nu prea mai avem bani, vremea e urâtă, iarna e lungă, facturile sunt mai mari și tot așa. Toate aceste lucruri pun presiune pe noi iar motivația se pierde aproape complet la început de an și îi face loc depresiei. Un alt factor care ne influențează negativ în această perioadă este lipsa luminii. Ziua e prea scurtă, nu stăm pe afară pentru că e frig, fapt care duce la scăderea nivelului serotoninei. Producția de serotonină este stimulată de lumina soarelui, prin urmare, iarna avem șanse mai mari să ne simțim deprimați și se poate ajunge chiar la o tulburare emoțională sezonieră.

DEFICIENȚA DE SEROTONINĂ CAUZEAZĂ:

Pesimim

Anxietate

Iritabilitate

Tristețe

O slabă stimă de sine

Probleme de somn

 

Ce e de făcut

În primul rând, nu ar trebui să ne trezim cu gândul că urmează o zi deprimantă, pentru că așa va fi. Dacă ne luăm de dimineață doza de optimism, atunci putem trece mai ușor peste Blue Monday. Însă nimic nu ne face mai fericiți decât o vacanță. “Cel mai bine ar fi să ne facem planuri cât mai repede pentru o vacanță. Să ieșim mai des pe afară la aer, să facem mișcare fizică, să fim atenți la ce mâncăm, pentru că și alimentația greoaie de sărbători în cantități mari strică chimia din creierul nostru și determină stări de apatie”, explică Cristina Fulop.

Să trecem la treabă după perioada sărbătorilor este un lucru greu, dar nu prea avem de ales dacă nu am câștigat la loto. Noile sarcini trebuie luate pas cu pas, iar planificarea unei vacanțe ne va entuziasma și ne va da un obiectiv mult așteptat. Specialiștii ne mai recomandă ca în cea mai deprimantă zi din an să zâmbim mai mult, să fim recunoscători pentru ce avem – studiile arată că dacă apreciem ce avem, vom avea mai multă energie – să fim altruiști. Sunt trucuri simple, dar de efect și care cu siguranță ne vor ajuta să ne simțim mai bine.

 

SFATURI PENTRU A TRECE PESTE BLUE MONDAY

Stați mai mult la lumină naturală

Faceți sport      

Zâmbiți mai mult

Fiți recunoscători

Fiți altruiști

 

×
Subiecte în articol: blue monday