x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum se fabrică laptele pentru bebeluşi?

Cum se fabrică laptele pentru bebeluşi?

de Dr. ing. Gabriela Berechet    |    22 Noi 2008   •   00:00
Cum se fabrică laptele pentru bebeluşi?

Alimentaţia naturală a nou-născuţilor este tot mai recomandată datorită multiplelor avantaje nutriţionale, imunostimulatorii, emoţionale, dar şi hedonice, însă multe mame sunt nevoite să aleagă alimentaţia artificială ca singura opţiune pentru ca bebeluşul lor să crească mare şi sănătos.



Cauzele pot fi multiple, iar siguranţa şi securitatea nou-născutului sunt primordiale pentru orice neonatolog sau medic pediatru care decide pentru alimentaţia artificială. Produsele pentru alimentaţia sugarilor sunt alimente cu caracteristici similare laptelui matern, destinat suplimentării sau înlocuirii laptelui matern. Condiţia esenţială a acestor produse este de a avea o compoziţie cât mai apropiată de a laptelui uman, dar mai ales să contribuie la nevoile metabolice diferenţiat după grupe de vârstă. Nu întotdeauna se intenţionează reproducerea exactă a laptelui uman, întrucât studii recente demonstrează că pentru nevoile sugarilor la diferite vârste laptele uman nu are întotdeauna compoziţia optimă. Produsele pentru alimentaţia sugarilor sunt produse de început (infant formula) şi produse de continuare (follow-up formula).

EXISTĂ DOUĂ MODALITĂŢI
Procedeele de obţinere a preparatelor pentru alimentaţia sugarilor sunt considerate secrete de fabricaţie, fiind protejate prin brevete de invenţii. Generic, există două grupe de procedee ce pot fi utilizate în obţinerea formulelor de lapte pentru sugari de diferite vârste: procedee pentru obţinerea produselor prin modificarea compoziţiei laptelui de vacă şi procedee pentru obţinerea produselor prin amestecarea componentelor din diferite materii prime. În cadrul acestor procedee se folosesc fie tehnologii convenţionale, fie tehnologii alternative pentru realizarea următoarelor efecte: reducerea microflorei, separarea componentelor biologic active, reducerea mineralităţii.
Tehnologiile convenţionale pentru obţinerea efectelor menţionate sunt pasteurizare sau sterilizare, tratamente chimice, schimburi ionice, evaporare, concentrare, centrifugare, liofilizare, filtrare şi pulverizare, în timp ce tehnologiile alternative folosesc ultrafiltrarea, diafiltrarea, nanofiltrarea, diferite tehnici de membrană, extracţie cu fluide supercritice, electrodializă, procedee din ce în ce mai bine puse la punct de marile firme producătoare de alimente pentru sugari. Produsele pe bază de lapte de vacă pentru alimentaţia sugarilor sunt asemănătoare cu laptele uman sub aspect cantitativ, dar prezintă multe deosebiri calitative.

LIMITELE IMPUSE DE LEGI
Progresele înregistrate în separarea unor factori de protecţie existenţi în lapte, cum ar fi separarea prin membrane, au permis obţinerea sub formă concentrată a lactoferinei (glicoproteină cu un puternic efect bacteriostatic), a unor enzime, imunoglobuline (factori antiinfecţioşi). Compoziţia de bază a produselor pentru sugari, conform Directivei CEE din 1991, în produsul reconstituit, gata de utilizare este următoarea: valoarea energetică min. 60 kcal./100 ml şi max. 315 kcal./100 ml), conţinutul de proteine min. 2,25 g/100 kcal. şi max. 3 g/100 kcal., conţinutul de lipide min. 4,4 g/100 kcal. şi max. 6,5 g/100 kcal., conţinutul de glucide min. 7 g/100 kcal. şi max. 14 g/100 kcal. De asemenea, în aceeaşi directivă sunt precizate conţinutul minim şi ma-xim al mineralelor, vitaminelor şi nucleotidelor din formulele de produse de început, dar şi al produselor de continuare.

×
Subiecte în articol: bun de consum