x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De ce fructe si nu dulciuri

0
Autor: Georgeta Licsandru 31 Iul 2008 - 00:00
De ce fructe si nu dulciuri

Fructoza, adica zaharul din fructe, are acelasi numar de calorii ca si zaharul obisnuit, respectiv 4 calorii/1 gram. Atentie, dulciurile cu fructoza ingrasa la fel de mult ca si cele cu zahar! Nu acelasi lucru se poate spune despre fructe.

Fructoza, adică zahărul din fructe, are acelaşi număr de calorii ca şi zahărul obişnuit, respectiv 4 calorii/1 gram. Atenţie, dulciurile cu fructoză îngraşă la fel de mult ca şi cele cu zahăr! Nu acelaşi lucru se poate spune despre fructe.


Biscuiţi, bomboane, băuturi răcoritoare cu fructoză în loc de zahăr… Tocmai de aceea ele sînt vîndute ca dietetice. Dar nu vă lăsaţi înşelaţi, ne spun cercetătorii de la Institutul de Medicină din Dallas (SUA). Fructoza folosită în compoziţia unor dulciuri îngraşă la fel de mult ca şi zahărul obişnuit, deoarece au acelaşi număr mare de calorii. Fructoza este zahărul natural prezent în mere, pere, struguri, miere. În industria alimentară este folosită ca îndulcitor fructoza obţinută din cicoare, napi, amidon de cartofi sau de porumb.


STUDIU. Cercetătorii de la Institutul de Medicină din Dallas au ţinut sub observaţie trei grupuri de persoane timp de trei luni. Cei din primul grup au băut în fiecare dimineaţă la micul dejun cîte un pahar cu suc îndulcit cu glucoză. Al doilea grup a primit o băutură îndulcită cu glucoză şi fructoză, în proporţii egale, iar al treilea – o băutură cu o parte glucoză şi trei părţi fructoză. Creşterea în greutate a fost similară atît la cei care au consumat glucoză, cît şi la cei care au primit fructoză, arată studiul publicat în revista americană Science Daily. Nu trebuie să faceţi exces de dulciuri cu fructoză, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţaţi la fructe din cauza fructozei, concluzionează cercetătorii americani.

 
COMPARAŢIE. Fructoza din mere, pere, struguri este mai puţin nocivă ca fructoza folosită ca îndulcitor. De ce? Pentru a răspunde la această întrebare, profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne propune o comparaţie între fructe şi dulciuri. Merele conţin fibre alimentare, peste 90% apă, doar 5% zaharuri şi au şi puţine calorii. Dulciurile sau băuturile răcoritoare conţin 10%-11% zaharuri, nu au deloc fibre alimentare, în schimb au multe grăsimi şi sînt hipercalorice. "Datorită apei şi fibrelor, fructele dau rapid senzaţia de saţietate. De aceea, nu o să reuşim să mîncăm un kilogram de fructe la o masă. În schimb, mîncăm o prăjitură, mai ronţăim şi nişte bomboane şi bem poate şi un litru de suc, astfel încît consumăm o cantitate apreciabilă de zahăr, depăşind cu mult cantitatea de zahăr dintr-un kilogram de fructe. Un kilogram de fructe conţine aceeaşi cantitate de zahăr – 50 g – cît o prăjitură de 150 g sau cît o jumătate de litru de băutură răcoritoare", mai spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

 

Pericole

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia că excesul de fructoză în alimentaţie este asociat nu numai cu obezitatea, ci şi cu riscul de boli cardiovasculare sau cu atacurile de gută. "Fructoza intervine în metabolismul azotaţilor din organism, exacerbînd producţia de acid uric şi provocînd crize de gută similare celor cauzate de excesul de carne", arată specialistul. Dulciurile pe bază de fructoză sînt însă recomandate de nutriţionişti persoanelor cu diabet. Fructoza este tolerată mai bine de diabetici, deoarece nu are nevoie de insulină pentru a fi prelucrată şi transportată în interiorul celulelor.

Citeşte mai multe despre:   fructe,   alimentaţie sănătoasă,   fructoză,   fructoz

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Boala care te rătăceşte în propriul apartament

Boala care te rătăceşte în propriul apartament
Peste ultima parte a vieţii pluteşte ca un blestem boala Alzheimer, boala uitării, a confuziei în mintea omului. În creierul celor bolnavi de această maladie îngrozitoare se dereglează procesele biochimice, iar...

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a emis o autorizație pentru utilizarea de urgență (EUA) a primului test de detectare a infecției cu COVID-19 care poate fi...

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 a cărui eficiență este de 70%, transmite AFP. Studiile clinice intermediare au...

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%
Compania americană de medicamente Pfizer anunță că rezultatele intermediare arată că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în proporție de 95% și protejează îndeosebi vârstnice, care au riscul...

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres
Pandemia de coronavirus a adus, pe lângă numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări...

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace
Odată cu instalarea menopauzei, multe femei se întristează că acesta este finalul rolului lor, că a venit sfârşitul. Este greşit! După apariţia menopauzei, în jurul vârstei de 50 de ani, femeile încep un...

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 
Putem să ne criticăm dur sau putem să ne învățăm lecția; acestea sunt cele mai importante două direcții cu care se confruntă oamenii, iar de cele mai multe ori nefericirea este adusă de prima variantă, iar...

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea
Operaţia de înlocuire a cristalinului în cataractă a devenit o intervenţie uzuală, fără internare, iar intervenţia redă vederea de dinainte. Pe de altă parte, în glaucom, operaţia este ulterioară...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase
Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Efectele melatoninei asupra COVID-19

Efectele melatoninei asupra COVID-19
Melatonina ar putea ajuta la tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Clinica Cleveland. Aceasta este o substanță care reglează somnul și poate fi...

Un nou tratament pentru maladia Alzhaimer

Un nou tratament pentru maladia Alzhaimer
Un nou medicament pentru tratarea maladiei Alzhaimer este anunțat de compania Biogen. Acesta este  considerat eficient de Autoritatea pentru Medicamente și Alimente a SUA (FDA), transmite Reuters. Se...

Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză

Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză
Intoleranța la lactoză, care nu trebuie confundată cu alergia la proteinele din lapte, afectează tot mai multe persoane. Deși nu este periculoasă pentru sănătate, provoacă probleme digestive foarte dureroase. Ce...

Cum menajăm coloana când stăm mult pe scaun

Cum menajăm coloana când stăm mult pe scaun
În procesul de evoluţie prin care omul s-a ridicat în două picioare, a adoptat poziţia bipedă, devenind împăratul a tot şi a toate, a rămas de desăvârşit adaptarea definitivă a coloanei vertebrale şi a...

Vitamina D ajută la prevenirea infecției cu noul coronavirus

Vitamina D ajută la prevenirea infecției cu noul coronavirus
Introducerea în alimente a vitaminei D ar putea preveni infectarea cu COVID-19,  sunt de părere specialiștii britanici. Ei cer autorităților să aprobe suplimentarea mâncării cu această substanță....

Recomandarea experţilor: Vaccinul, mai ieftin decât boala!

Recomandarea experţilor: Vaccinul, mai ieftin decât boala!
Galerie Foto Avertismentul specialiștilor de la Centrul Național de Referință pentru Gripă: Vaccinați-vă, pentru a nu pune presiune dublă pe sistemul sanitar! Mai bine suflăm în iaurt, decât să avem o epidemie de gripă...
Serviciul de email marketing furnizat de