x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet De ce fructe si nu dulciuri

De ce fructe si nu dulciuri

de Georgeta Licsandru    |    31 Iul 2008   •   00:00
De ce fructe si nu dulciuri

Fructoza, adica zaharul din fructe, are acelasi numar de calorii ca si zaharul obisnuit, respectiv 4 calorii/1 gram. Atentie, dulciurile cu fructoza ingrasa la fel de mult ca si cele cu zahar! Nu acelasi lucru se poate spune despre fructe.

Fructoza, adică zahărul din fructe, are acelaşi număr de calorii ca şi zahărul obişnuit, respectiv 4 calorii/1 gram. Atenţie, dulciurile cu fructoză îngraşă la fel de mult ca şi cele cu zahăr! Nu acelaşi lucru se poate spune despre fructe.


Biscuiţi, bomboane, băuturi răcoritoare cu fructoză în loc de zahăr… Tocmai de aceea ele sînt vîndute ca dietetice. Dar nu vă lăsaţi înşelaţi, ne spun cercetătorii de la Institutul de Medicină din Dallas (SUA). Fructoza folosită în compoziţia unor dulciuri îngraşă la fel de mult ca şi zahărul obişnuit, deoarece au acelaşi număr mare de calorii. Fructoza este zahărul natural prezent în mere, pere, struguri, miere. În industria alimentară este folosită ca îndulcitor fructoza obţinută din cicoare, napi, amidon de cartofi sau de porumb.


STUDIU. Cercetătorii de la Institutul de Medicină din Dallas au ţinut sub observaţie trei grupuri de persoane timp de trei luni. Cei din primul grup au băut în fiecare dimineaţă la micul dejun cîte un pahar cu suc îndulcit cu glucoză. Al doilea grup a primit o băutură îndulcită cu glucoză şi fructoză, în proporţii egale, iar al treilea – o băutură cu o parte glucoză şi trei părţi fructoză. Creşterea în greutate a fost similară atît la cei care au consumat glucoză, cît şi la cei care au primit fructoză, arată studiul publicat în revista americană Science Daily. Nu trebuie să faceţi exces de dulciuri cu fructoză, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţaţi la fructe din cauza fructozei, concluzionează cercetătorii americani.

 
COMPARAŢIE. Fructoza din mere, pere, struguri este mai puţin nocivă ca fructoza folosită ca îndulcitor. De ce? Pentru a răspunde la această întrebare, profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne propune o comparaţie între fructe şi dulciuri. Merele conţin fibre alimentare, peste 90% apă, doar 5% zaharuri şi au şi puţine calorii. Dulciurile sau băuturile răcoritoare conţin 10%-11% zaharuri, nu au deloc fibre alimentare, în schimb au multe grăsimi şi sînt hipercalorice. "Datorită apei şi fibrelor, fructele dau rapid senzaţia de saţietate. De aceea, nu o să reuşim să mîncăm un kilogram de fructe la o masă. În schimb, mîncăm o prăjitură, mai ronţăim şi nişte bomboane şi bem poate şi un litru de suc, astfel încît consumăm o cantitate apreciabilă de zahăr, depăşind cu mult cantitatea de zahăr dintr-un kilogram de fructe. Un kilogram de fructe conţine aceeaşi cantitate de zahăr – 50 g – cît o prăjitură de 150 g sau cît o jumătate de litru de băutură răcoritoare", mai spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

 

Pericole

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia că excesul de fructoză în alimentaţie este asociat nu numai cu obezitatea, ci şi cu riscul de boli cardiovasculare sau cu atacurile de gută. "Fructoza intervine în metabolismul azotaţilor din organism, exacerbînd producţia de acid uric şi provocînd crize de gută similare celor cauzate de excesul de carne", arată specialistul. Dulciurile pe bază de fructoză sînt însă recomandate de nutriţionişti persoanelor cu diabet. Fructoza este tolerată mai bine de diabetici, deoarece nu are nevoie de insulină pentru a fi prelucrată şi transportată în interiorul celulelor.

×