x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De la etichete false la epidemie de obezitate

0
04 Aug 2011 - 21:00
De la etichete false la epidemie de obezitate

Noi directive europene adoptate la 6 iulie anul acesta impun o etichetare mult mai precisa a tuturor produselor agroalimentare.
Multi cumparatori au o incredere oarba in ceea ce scrie pe etichetele alimentelor. Iata ca un studiu efec­tuat in 40 de unitati fast-food si restaurante ar trebui sa ne puna serios pe ganduri pentru a nu avea surprize cand ne punem pe cantar.

Studiul face parte din planul national de lupta contra obezitatii, boala care in SUA afecteaza unul din trei locuitori, fiind o problema de sanatate publica. In unele state, cum ar fi Massachusetts, consumatorii descopera in toate res­t­au­rantele tabele imense cu valoarea energetica a tuturor meniurilor ofe­ri­te. Ceea ce este de laudat. Dar un grup de cercetatori de la Universita­tea Tufts din Boston au verificat co­rectitudinea informatiilor inscrise pe etichetele mai multor produse.

Au­to­rii studiului au masurat nivelul caloric al mai multor sortimente de pizza, sandvisuri, supe si alte alimente servite in mod curent in lanturile de restaurante. Rezultatele studiului, publicate la 19 iulie in The Journal of the American Medical Association, sunt ingrijoratoare. In medie, diferenta intre numarul caloriilor mentionate si numarul real este de aproximativ 10 calorii. "Ceea ce este aproape de adevar", spun autorii studiului. "Totusi, pentru aproximativ 20% din alimente, valoarea energetica a acestora este mult mai mare, intre 100 si 1.000 de calorii in plus la o portie. Din pacate, aceste di­ferente sunt mai frecvente la meniu­rile considerate hipocalorice", subli­niaza cercetatorii.

Potrivit noii directive europene, valoarea nutritionala si cantitatile de lipide, acizi grasi saturati, carbohidrati, glucide, proteine si sare trebuie sa apara intr-un mod vizibil pe am­balaj, sub forma unui tabel. Ra­por­tarea se va face la 100 g sau 100 ml de produs, inclusiv per portie. "Pe do­­sul pachetelor vor fi inscriptiona­te clar valoarea energetica raportata la 100 de grame, continutul de lipide, li­pi­de saturate, de carbohidrati, zahar, pro­teine si continutul de sare", preci­zeaza dr Cristina Nita, asistent universitar UMF Cluj.

In cazul ali­men­te­lor preambala­te, eticheta va cu­prin­de ingredientele, in­clusiv alergenii. In­formatii despre eventualele substante aler­gene trebuie sa fie aduse la cu­­nos­tinta consumatorului de produse neambalate, servite in restaurante, cantine etc. 14 alergeni alimentari vor trebui trecuti chiar pe fata am­­ba­lajului, pentru ca orice persoana sa poata vedea de la primul contact da­ca poate sau nu sa consume produ­sul respectiv. Dimensiunile literelor fo­lo­site pe etichete vor fi obligatoriu de 1,2 mm si de 0,9 mm pentru amba­laje mici", explica dr Cristina Nita.

Companiile din industria alimentara au la dispozitie trei ani pentru a se conforma noilor reguli de eti­che­ta­re. Aceasta directiva este sustinuta de rezultatele unor anchete intreprin­se de Autoritatea Europeana pentru Securitate Alimentara, care indica faptul ca 80% din textele de pe am­­balaje privitoare la avantajele asu­pra sanatatii oferite de produsele agro­a­limentare sunt mincinoase. Aceasta directiva face parte dintr-un pachet de initiative menite sa tina sub control obezitatea, care a ajuns o boala in UE, inclusiv in tara noastra.

Citeşte mai multe despre:   alimente,   alimentaţie sănătoasă,   etichete

 



Mai multe titluri din categorie

Ce băutură scade tensiunea arterială

Ce băutură scade tensiunea arterială
Presiunea sângelui poate fi influențată de alimentație. Așadar, ești conștient ce consumi ? Pentru că un anumit tip de băutură ajută la scăderea tensiunii arteriale sistoliice și diastolice,...

Anticorpii la COVID-19 persistă în organism cel puțin 8 luni după infectare

Anticorpii la COVID-19 persistă în organism cel puțin 8 luni după infectare
Anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 persistă în organism cel puțin 8 luni în majoritatea cazurilor, arată un studiu realizat de spitalul San Raffaele dn Milano şi de Institutul Su...

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"
Tratamentele holistice s-au evidențiat în ultimul deceniu pentru că sunt eficiente. Filosofia medicinei integrative este aceea că omul trebuie privit ca un întreg: corp, minte, spirit. Dacă problema de la care p...

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii
Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii, avertizează Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Raportul arată că închiderea școlilor și grădinițelor, cu des...

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni
La șase luni de la infectarea cu virusul SARS-CoV-2, circa 60% dintre pacienții spitalizați manifestă cel puțin un simptom de  oboseală, dureri sau greutăţi în respiraţie, arată un studiu...

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei
L-am întrebat pe un mare profesor de medicină stomatologică când omul va merge la dentist fără spaima durerii, ca la frizer. A răspuns: atunci când va face controale la stomatolog la 6 luni.   Așa...

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani
Vaccinarea anti COVID-19 a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani va începe după ce Agenția Europeană a Medicamentului (AEM) va autoriza administrarea dozelor la aceștia, a anunțat Valeriu Gheorghiță,...

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani

 Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani
Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge. Totodată, Comitetul ştiinţific care...

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii
Ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii va fi publicat în Monitorul Oficial în aceste ziile, potrivit ministrului Sănătății,  Ioana Mihăilă. Testele antgen vor fi livrate...

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar
Consumul mare de sare afectează sistemul imunitar prin scăderea energiei, arată un studiu publicat în revista Circulation. Clorura de sodiu folosită în exces la prepararea mâncării provoacă hpertensiune...

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu
Conform raportului studiului publicat de European Association of Osseointegration (EAO), care vizează identificarea tendințelor viitoare în implantologia europeană până la 2030, cererea pacienților pentru...

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19
Fondatorii companiei germane BioNTech, care a dezvoltat împreună cu societatea americană de medicamente Pfizer vaccinul Cominarty împotriva virusului SARS-CoV-2, estimează că pandemia va dura până la...

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) începe procedura de revizuire continuă a vaccinului chinezesc Sinovac anti COVID-19, în vederea unei posibile autorizări în UE, scrie AFP. Nu...

Alimente bune pentru creier 

Alimente bune pentru creier 
Galerie Foto Creierul este organul cel mai înfometat din corpul nostru şi are nevoie de cea mai multă energie. Cu toate că are aproximativ 1,5 kilograme, consumă aproximativ un sfert din resursele energetice totale ale...

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână
Centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara sunt deschise non-stop în această săptămână pentru persoanele care vor să se imunizeze...
Serviciul de email marketing furnizat de