x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Disconfortul menstrual

Disconfortul menstrual

21 Oct 2012   •   00:13
Disconfortul menstrual
Sursa foto: Jacek Chabraszewski/Getty Images/iStockphoto

În fiecare lună, în timpul perioadei dumneavoastră reproductive, o activitate plină de agitaţie are loc la nivelul în jurul organelor de reproducere. Un singur ovul trece din ovar în trompa uterină, unde stă în aşteptarea spermei.

În timp ce ovulul aşteaptă, ovarul eliberează estrogen şi, puţin mai târziu, progesteron, pentru a crea un cuib hrănitor şi protector în mucoasa uterină.

Unii spun că femeia îşi atinge punctul maxim în această perioadă premenstruală a lunii – ceea ce înseamnă că aceasta nu este pergătită  doar din punct de vedere fizic dar se află, de asemenea, şi la un maximum emoţional şi intelectual.

Dacă ovulul rămâne nefertilizat, mucoasa uterină îşi începe ritualul de regenerare lunară prin producerea unor substanţe vasoconstructoare, denumite prostaglandine. Aceste substanţe stimulează contracţiile care elimină mucoasa uterină - şi declanşează crampe ce ce pot începe chiar cu o săptămână înaintea menstruaţiei şi pot continua până la finalizarea acesteia.

Deoarece prostaglandinele au efecte inflamatorii şi provoacă dureri, numeroase femei trec printr-o gamă de manifestări neplăcute, cum ar fi uşoară greaţă, balonare, cefalee, diaree sau sensibilitate la nivelul sânilor.

Ce este normal şi ce nu?
Crampele, retenţia de fluide şi proasta dispoziţie ocazională resimţite de numeroase femei înainte şi în timpul menstruaţiilor nu sunt decât semne că sistemul lor de reproducere îşi urmează modelul normal sănătos, spune dr. Ronald Young.
Dar pot exista şi alte schimbări, care nu sunt atât de sănătoase. Durerea menstruală severă, numită dismenoree, de exemplu, necesită un consult medical, deoarece poate fi semn de endometrioză, fibromatoză uterină sau boală inflamatorie pelvină.

Modificările emoţionale pot fi la fel de puternice. O mică indispoziţie este în regulă, dar instalarea menstruaţiei nu ar trebui să vă facă să fiţi morocănoasă sau să vă pierdeţi controlul. Oscilaţiile emoţionale severe sunt frecvent semne ale unor probleme fizice, cum ar fi diabetul zaharat sau afecţiunile tiroidiene.

Peste 150 de modificări de natură fizică şi emoţională au fost corelate cu ciclul menstrual. Când femeile sunt sănătoase în rest, modificările determinate de menstruaţie în ceea ce priveşte starea lor de sănătate fizică şi emoţională sunt frecvent cauzate de de factori care ţin de stilul de viaţă, cum ar fi stresul, carenţele nutriţionale sau lipsa somnului, precizează dr. George J. Kallins, ginecolog.

Deoarece ciclul menstrual poate declanşa o gamă atât de largă de semne şi simptome, nu există un remediu universal. Totuşi, medicii au stabilit peste 300 de opţiuni de tratament pentru disconfortul menstrual sau premenstrual. Merită să fiţi optimistă, deoarece puteţi fi sigură că veţi găsi anumite remedii simple care funcţionaeză în cazul dumneavoastră.

×