x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    12 Feb 2008   •   00:00
Info

12 februarie 2008: Medicul american D.C. Jarvis spune că trei-patru mere pe zi scad nivelul colesterolului.

MAZĂRE. Un studiu efectuat la Colegiul Medical al Uni­ver­si­tă­ţii din Londra a arătat că mazărea conţine inozitol (provitamina B5), substanţă care are proprietăţi anticancerigene. Această subs­tan­ţă poate împiedica creşterea tumorilor şi creşte efectul medicamen­telor recomandate în tratarea cancerului. Studiul, publicat în revista Cancer Research, menţionează că provitamina B5 se găseşte de asemenea în fasole, nuci şi cereale integrale. “Substanţa descoperită de noi poate fi folosită pe viitor pentru creşterea eficienţei chi­mio­terapiei, dar şi în elaborarea unor noi medicamente anticancer”, a spus dr Marco Falaska, unul dintre autorii studiului.

MERE. Medicul american D.C. Jarvis spune că trei-patru mere pe zi scad nivelul colesterolului. Efectul hipocolesterolemiant al merelor se datorează fibrelor alimentare pe care le conţin aceste fructe. Un măr de mărime medie furnizează 3,5 g fibre alimentare. Nutriţionistul american recomandă merele şi persoanelor care vor să slăbească. Acestea pot mânca până la un kilogram de mere zilnic, deoarece aceste fructe împiedică asimilarea grăsimilor şi au puţine calorii. De asemenea, datorită potasiului pe care îl conţin, merele contribuie la eli­minarea din organism a surplusului de apă.

 

VITAMINA E. Carenţele de vitamina E pot fi la originea slăbiciunii musculare care apare în timpul mersului la persoanele de vârsta a treia. La această concluzie au ajuns medicii de la Universitatea Yale (SUA), care au ţinut sub observaţie persoane peste 65 de ani. Aceste tulburări pot fi evitate dacă vârstnicii au o dietă echilibrată, din care nu lipsesc alimentele bogate în vita­mina E: germenii de grâu, soia, uleiul de măsline, alunele, nucile, gălbenuşul de ou, ficatul, legumele cu frunze verzi. De ase­menea, la persoanele în vârstă, vitamina E previne coagularea sângelui şi apariţia trombozelor. Fiind un antioxidant puternic, vitamina E protejează organismul de atacurile radicalilor liberi, care sunt la originea senilităţii, cataractei, cancerului. Rolul protector este mai pronunţat dacă este asociată cu alţi antioxidanţi – vitaminele A, C, seleniul.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă