x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    13 Feb 2008   •   00:00

13 februarie 2008



NEURONI. Merele mâncate zilnic cu coajă protejează neuronii şi previn dezvoltarea bolilor de memorie, informează dailymail.co.uk. Cercetătorii britanici au descoperit că antioxidanţii din aceste fructe combat efectele nocive ale stresului asupra neuronilor. Merele cu coajă conţin o cantitate mai mare de antioxidanţi decât cele fără coajă, potrivit profesorului Chang Y Lee, coordonator al studiului.


CONDIMENT. Şofranul se situează pe locul cinci într-un clasament alcătuit pe baza analizei a 1.000 de alimente bogate în antioxidanţi. Şofranul este unul dintre cei mai utilizaţi coloranţi alimentari naturali. El constituie totodată ingredientul principal dintr-un amestec de condimente numit curry, folosit în bucătăria indiană. Şofranul ocupă un loc important în alimentaţia populaţiei asiatice, care consumă peste 2 grame din acest condiment zilnic. Studiile au demonstrat că există o legătură între consumul crescut de şofran şi incidenţa scăzută a cancerului colorectal în India şi alte ţări asiatice. Efectul protector se datorează proprietăţilor antioxidante şi antiinflamatorii ale şofranului.


CITRICE. Pomelo conţine mai multe flavonoide (substanţe cu proprietăţi antioxidante) decât grepfrutul, arată un studiu coordonat de S. Gorinstein şi K. Yamamoto. Pomelo este un fruct obţinut prin încrucişarea dintre portocal şi grepfrut. La studiu au participat persoane cu un nivel crescut al colesterolului. Cercetătorii au observat că persoanele care au mâncat două pomelo zilnic (timp de o lună) au reuşit să ţină sub control nivelul colesterolului, comparativ cu cei care au consumat grepfrut.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă