18 septembrie 2008
VITAMINA B12
Alimentele bogate în vitamina B12 (ouă, lapte, brînzeturi, ficat, rinichi, peşte) pot proteja împotriva pierderii în volum a creierului şi tulburărilor de memorie, înregistrate odată cu înaintarea în vîrstă. Medicul Anna Vogiatzoglou şi colegii săi de la Universitatea Oxford au ţinut sub observaţie 107 persoane, cu vîrste cuprinse între 61 şi 87 de ani. Subiecţilor li s-au făcut periodic analize de sînge şi o dată pe an un RMN. După 5 ani, cercetătorii au observat scăderea în volum a creierului la persoanele cu un nivel scăzut de vitamina B12. "Adoptarea unei diete bogate în vitamina B12 previne tulburările de memorie", arată dr Anna Vogiatzoglou.
SECRETUL TINEREŢII
Alimentele sănătoase şi exerciţiile fizice cresc nivelul unei enzime care previne îmbătrînirea celulară, potrivit unui studiu publicat în The Lancet Oncology. Îmbătrînirea celulară apare pe măsură ce înaintăm în vîrstă şi este cauzată de scurtarea cromozomilor. Fumatul, obezitatea şi sedentarismul accelerează îmbătrînirea. Cercetătorii Institutului de cercetare medicală din California au descoperit că o enzimă numită telomerază reface capetele cromozomilor şi încetineşte astfel îmbătrînirea celulelor. Alimentaţia bogată în legume, fructe, suplimentele nutritive şi mişcarea cresc producţia de telomerază.
Citește pe Antena3.ro