x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

22 Sep 2008   •   00:00

22 septembrie 2008



ARDEI GRAS
Conţinut/100 g: calorii – 22, glucide – 4,2 g, lipide – 0,3 g, protide – 0,9 g.
Combinaţii recomandate: Verdeţuri; cereale şi derivate; cartofi; castane; brânzeturi grase; peşte gras; carne grasă; măruntaie; ouă; fructe cu coajă lemnoasă; ulei; unt, smântână, slănină, măsline, apă. Combinaţii nerecomandate: Fructe; miere; zahăr de sfeclă, de trestie, dulceţuri; lapte. Combinaţii neutre: Leguminoase; peşte slab; carne slabă; sare.
Sursa: "Combinaţii alimentare sănătoase", Arturo Tentori şi Giovanni Turetta, Editura Curtea Veche.

CARTOFII ŞI DIABETUL
Consumul excesiv de cartofi prăjiţi creşte riscul de diabet zaharat, arată un studiu efectuat în Marea Britanie. La studiul care a durat 20 de ani au participat 84.555 de femei, cu vârste între 34 şi 59 de ani. Pe parcursul studiului au fost diagnosticate cu diabet zaharat 4.496 de femei. Cercetătorii au arătat că diabetul zaharat a apărut la femeile care consumau cartofi prăjiţi de câteva ori pe săptămână. Dacă sunt prăjiţi, cartofii se transformă într-o bombă calorică, depăşind 300 de calorii/100 g, şi favo-rizează creşterea nivelului glicemiei.

VITAMINA D
Alimentele bogate în vitamina D (peştele gras oceanic, gălbenuşul de ou, untul, ficatul) ne ajută să ne menţinem tineri. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Harvard, persoanele care au carenţă de vitamina D îmbătrânesc mai repede. În rândul persoanelor cu deficit de vitamina D apar frecvent afecţiuni cardiovasculare, scleroză multiplă, osteoporoză. Această vitamină se găseşte exclusiv în alimente de origine animală, de aceea vegetarienilor şi persoanelor care ţin post le sunt recomandate suplimentele nutritive cu vitamina D.

CEAI PENTRU INIMĂ

Consumul a două-trei ceşti de ceai verde pe zi aduce mai multe beneficii decît aceeaşi cantitate de apă, susţine un studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition. Ceaiul rehidratează la fel de bine ca apa, dar în plus asigură un aport crescut de antioxidanţi cu efecte protectoare asupra inimii şi vaselor de sînge. Dr Carrie Ruxton, de la Kings College Londra, recomandă înlocuirea unei jumătăţi de litru de apă zilnic cu aceeaşi cantitate de ceai verde. Specialistul susţine că persoanele care beau zilnic trei ceşti de ceai verde sunt ferite de infarct.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă