x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mai multe E-uri în dulciuri

0
Autor: Georgeta Licsandru 28 Aug 2008 - 00:00
Mai multe E-uri în dulciuri

SEMNAL ● Mezelurile ar putea conţine mai mulţi nitriţi şi nitraţi
Dulciurile ar putea conţine trei noi îndulcitori artificiali, iar produsele din carne mai mulţi nitriţi şi nitraţi, aditivi care pun în pericol sănătatea consumatorilor, potrivit unui proiect de ordin aflat în dezbatere publică.



SEMNAL ● Mezelurile ar putea conţine mai mulţi nitriţi şi nitraţi
Dulciurile ar putea conţine trei noi îndulcitori artificiali, iar produsele din carne mai mulţi nitriţi şi nitraţi, aditivi care pun în pericol sănătatea consumatorilor, potrivit unui proiect de ordin aflat în dezbatere publică.

Potrivit ordinului, pe piaţa românească a dulciurilor, produselor de patiserie-cofetărie şi a băuturilor răcoritoare ar putea fi folosiţi pînă la 16 îndulcitori artificiali, dintre care trei sînt noi: taumatina (E 957), sarea de aspartam-acesulfam (E 962) şi sucraloza (E 955). Sucraloza este o zaharoză modificată chimic, taumatina este un îndulcitor extras dintr-un fruct exotic, iar sarea de aspartam-acesulfam este o combinaţie între doi îndulcitori acuzaţi că pe termen lung sînt cancerigeni. De asemenea, produsele cu îndulcitori pot determina tulburări de creştere sau tulburări ale activităţii sistemului nervos în cazul copiilor şi adolescenţilor. Cu toate acestea, autorităţile spun că îndulcitorii pot fi folosiţi dacă producătorii respectă regulile de puritate şi cantităţile admise.

Prezentul ordin modifică Ordinul 438/295/2002 pentru aprobarea normelor privind aditivii alimentari. "Avem de a face cu o escaladare a E-urilor. Dacă acest ordin ar fi adoptat în forma supusă dezbaterii pe site-ul Ministerului Sănătăţii Publice, pe piaţa românească ar apărea trei noi îndulcitori. Şansa noastră ar fi ca directiva CE să fie negociată şi să nu fie adoptată în această formă. Directiva CE nu este obligatorie, este o sugestie care poate fi preluată cu unele modificări. Am putea astfel să nu ne aliniem la lucruri şi mai rele, să nu introducem şi alţi aditivi pe lîngă cei existenţi", precizează prof. dr Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

PROIECT. Ministerul Sănătăţii Publice, Ministerul Agriculturii şi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au emis un ordin privind aditivii utilizaţi în produsele alimentare. Ordinul se află în dezbatere publică pînă la data de 24 septembrie 2008 şi transpune Directiva Comisiei Europene nr. 60/2008 din 17 iunie 2008. Această directivă stabileşte criteriile specifice de puritate privind îndulcitorii autorizaţi pentru utilizare în produsele alimentare.

Nitriţii

Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii, Ministerului Agriculturii şi Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor face referire şi la unele produse tradiţionale din carne, conservate prin uscare sau saramurare. Pentru conservarea acestora sînt folosiţi nitriţii şi nitraţii: E 249, E 250, E 251, E 252. În aceste cazuri se propune alinierea la produse de pe piaţa Uniunii Europene. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că există riscul să luăm ca etalon unele produse mai proaste decît cele existente în prezent pe piaţa românească. Este posibil ca unele produse străine din carne să conţină cantităţi mai mari de nitraţi sau nitriţi decît cele autohtone. La fel cum se poate ca şi unele alimente româneşti să fie mai periculoase din punctul de vedere al E-urilor decît cele străine.
Citeşte mai multe despre:   alimentaţie sănătoasă

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Tetanos: care este timpul de incubație

Tetanos: care este timpul de incubație
Tetanosul este o boală cauzată de bacteria Clostridium tetani. Cauza paraliziei musculare foarte dureroase, această boală pune viața în pericol la mulți pacienți. Acesta este motivul pentru care vaccinul...

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?
Scleroza multiplă (SM) este o patologie care afectează sistemul nervos central și mai precis învelișurile de mielină care înconjoară neuronii și asigură propagarea impulsurilor nervoase. Deci, care sunt cons...

Herpesul genital: ce e de făcut cu virusul HSV

Herpesul genital: ce e de făcut cu virusul HSV
Herpesul genital este adesea cauzat de virusul herpes simplex (HSV) de tip 2. Dar HSV 1, responsabil pentru „herpesul la rece” poate fi, de asemenea, responsabil. Odată contractat, este imposibil să scapi de...

Suplimentele alimentare nu vă protejează inima

Suplimentele alimentare nu vă protejează inima
Pentru a avea grijă de inima noastră și de sănătatea noastră, mulți dintre noi apelăm la suplimentele alimentare. Însă gestul nostru zilnic ar fi de fapt degeaba. Majoritatea acestor vitamine, minerale și...

Bâlbâiala necesită tratament precoce

Bâlbâiala necesită tratament precoce
Balbismul afectează 1% din populație, adică 600.000 de francezi și 60 de milioane de oameni din întreaga lume. Este mai puțin o problemă de vorbire decât o tulburare de comunicare. Afectează de trei ori mai m...

Consumă alimente pentru întărirea sistemului imunitar

Consumă alimente pentru întărirea sistemului imunitar
Întărirea sistemului imunitar este un aspect deosebit de important pentru orice persoană în perioada rece sau atunci când suferă de anumite probleme de sănătate. Descoperă câteva alimente ce te vor ajuta...

Tulburări de limbaj la copil: semne de avertizare

Tulburări de limbaj la copil: semne de avertizare
Achiziționarea limbajului are loc treptat. Depinde de dezvoltarea anatomică (auzul, organele fonatorii, sistemul nervos central etc.) și factorii de mediu (nivel socio-cultural afectiv, familial etc.). Pentru a...

De ce trebuie monitorizată tiroida după vârsta de 60 de ani

De ce trebuie monitorizată tiroida după vârsta de 60 de ani
Tiroida este o glandă producătoare de hormoni situată la baza gâtului. Buna sa funcționare, evaluată prin dozarea TSH (hormon stimulator al tiroidei), asigură seninătatea multor organe și funcții. Un studiu...

Care sunt semnele cancerului tiroidian? De ce trebuie neapărat să ții cont de ele

Care sunt semnele cancerului tiroidian? De ce trebuie neapărat să ții cont de ele
Cancerul glandei tiroide este cancerul care apare cel mai adesea la tineri. Cum se manifestă acest cancer? Care sunt semnele care pot alerta? Actualizare cu privire la cancerul tiroidian. Tiroida: unde este...

8 lucruri pe care trebuie să le știi despre CANCERUL SINUZAL. Care sunt simptomele și medicația?

8 lucruri pe care trebuie să le știi despre CANCERUL SINUZAL. Care sunt simptomele și medicația?
Sângerările nasului, deformarea feței etc. unele simptome sunt semne de avertizare ale cancerului sinusal. Explicație cu profesorul Dominique Chevalier, medic ORL. 1) Un cancer rar ... Cancerul sinusal este o...

Știi cum să te protejezi de cancerul de col uterin? 11 lucruri pe care trebuie să le știi

Știi cum să te protejezi de cancerul de col uterin? 11 lucruri pe care trebuie să le știi
Cancerul colului uterin este legat în majoritatea cazurilor de contaminarea cu papilomavirusuri. Știi cum să te protejezi? Cum se depistează leziunile precanceroase? 1) Cum te infectezi cu...

Care sunt cei mai buni donatori de plasmă pentru COVID-19

Care sunt cei mai buni donatori de plasmă pentru COVID-19
Persoanele care au dezvoltat forme severe de COVID-19 sunt cei mai buni donatori de plasmă. Sexul, vârsta și severitatea bolii sunt importante în stabilirea nivelurilor de anticorpi care protejează...

Care sunt mișcările corecte când ne spălăm pe dinţi

Care sunt mișcările corecte când ne spălăm pe dinţi
În toate filmele, când unul dintre personaje se spală pe dinţi la baie, în faţa oglinzii, execută această igienă a gurii în mod greşit. Actorii plimbă periuţa de dinţi de la dreapta la sânga, o...

Incontinenta urinara si ce putem face?

Incontinenta urinara si ce putem face?
Galerie Foto Incontinenta urinara este o afectiune cronica tot mai des intalnita, ce afecteaza persoane din intreaga lume indiferent de sex, origine sau varsta. Fiindca este o afectiune care influenteaza negativ calitatea vietii,...

Nu ai apelat la implantul dentar din cauza pretului? Afla avantajele acestui tratament modern!

Nu ai apelat la implantul dentar din cauza pretului? Afla avantajele acestui tratament modern!
Galerie Foto Multe persoane au o dantura incompleta, dar aleg sa nu o refaca de teama durerii sau a costurilor mari. Ei bine, chiar daca pretul unui implant dentar este mai mare decat cel al altor proceduri, acest tratament iti...
Serviciul de email marketing furnizat de