Conţinut/100 g:
calorii – 14;
glucide (carbohidraţi) – 2,6 g;
lipide (grăsimi) – 0 g;
protide (proteine) – 1,1 g.
Combinaţii recomandate: Verdeţuri în general; cereale şi derivate; cartofi; castane; brânzeturi grase; peşte gras; carne grasă; măruntaie; ouă; fructe cu coajă lemnoasă; ulei; unt; smântână; margarină; slănină; măsline; apă.
Combinaţii nerecomandate: Fructe în general; miere; zahăr de sfeclă, de trestie, dulceţuri, lapte.
Combinaţii neutre: Leguminoase (fasole verde păstăi, fasole uscată, făină de năut, linte, mazăre verde, mazăre uscată, mazăre supracongelată); brânzeturi slabe; peşte slab; carne slabă; sare.
Notă: Chiar şi gătit, morcovul îşi păstrează conţinutul foarte ridicat de vitamina A, sub formă de caroten. 100 grame morcovi conţin 1.148 micrograme de caroten (provitamina A), recomandat pentru menţinerea acuităţii vizuale. De semnalat şi conţinutul său de lignină şi pectină. Aceste substanţe au efect astringent, specialiştii recomandându-le pentru creşterea consistenţei materiilor fecale.
Sursa: Volumul "Combinaţii alimentare sănătoase" de Arturo Tentori, Giovanni Turetta, Editura Curtea Veche.
Citește pe Antena3.ro