AVANTAJ ● Măslinele previn bolile cardiovasculare
Mîncaţi în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, cîteva măsline, ne
sfătuiesc nutriţioniştii. Măslinele au efect demonstrat în prevenirea
bolilor cardiovasculare şi în controlarea greutăţii.
AVANTAJ ● Măslinele previn bolile cardiovasculare
Mîncaţi în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, cîteva măsline, ne sfătuiesc nutriţioniştii. Măslinele au efect demonstrat în prevenirea bolilor cardiovasculare şi în controlarea greutăţii.
Măslinele, alături de uleiul obţinut din ele, pot fi micul nostru secret în prevenirea îmbătrînirii precoce, a afecţiunilor cardiovasculare şi cancerului. Măslinele sînt bogate în vitaminele A şi E şi în minerale: potasiu, calciu, fosfor, fier. Fie că sunt verzi, fie că sunt negre, măslinele conţin grăsimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului în sînge. Totuşi, măslinele negre au un mic avantaj: au un conţinut mai ridicat de grăsimi şi potasiu. Grăsimile mononesaturate şi potasiul din măsline asigură efectul cardioprotector. Grăsimile menţin elasticitatea vaselor sangvine şi previn creşterea nivelului colesterolului, în vreme ce potasiul stimulează muşchiul cardiac.
VITAMINA E. Măslinele, ca şi uleiul, de altfel, sînt sursă bună de vitamina E, cunoscută şi ca vitamina tinereţii. Vitamina E este un antioxidant puternic, care previne îmbătrînirea precoce şi apără organismul de atacurile radicalilor liberi, care sînt la originea aterosclerozei, trombozelor coronariene, hemoragiilor cerebrale, senilităţii, cataractei, cancerului. “Pe lîngă vitamina E şi grăsimi mononesaturate, măslinele conţin o cantitate apreciabilă de fier. Şase măsline negre mari ne asigură aproximativ 40% din necesarul zilnic de fier. Măslinele conţin de asemenea magneziu, calciu, mangan, fiind un bun adjuvant în cazul anemiilor”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Un studiu efectuat la Universitatea Columbia (SUA) a demonstrat că măslinele încetinesc ritmul de creştere a tumorilor de prostată.
Trebuie să ţinem seama că măslinele negre au un număr mai mare de calorii – 230 calorii/100 g, faţă de 140 calorii/100 g în cazul măslinelor verzi. Chiar dacă au mai multe calorii, totuşi măslinele contribuie la menţinerea greutăţii în limite normale, deoarece stimulează detoxifierea organismului şi arderea grăsimilor. Măslinele verzi sau negre conservate în saramură sînt indicate în hipotensiune, dar şi pentru stimularea poftei de mâncare. Din cauza conţinutului ridicat de sodiu, măslinele în saramură trebuie evitate de persoanele care suferă de hipertensiune, de obezitate, diabet, gastroenterocolită, ateroscleroză.
Uleiul
Nutriţioniştii ne sfătuiesc să consumăm zilnic 20 g (o lingură) de ulei de măsline. Acesta este un aliment-medicament care previne bolile de inimă datorită conţinutului de acizi graşi omega 9. Aceştia împiedică depunerile de grăsimi pe pereţii vaselor sangvine. Statisticile din Grecia ne conving de beneficiile uleiului de măsline. O dovadă: aici bolile cardiovasculare au o incidenţă redusă. Acest lucru se datorează consumului de ulei de măsline, care reprezintă aproximativ 90% din totalul grăsimilor folosite de către greci. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia că doar uleiul presat la rece are aceste proprietăţi. Uleiurile rafinate conţin doar 10%-20% ulei de măsline, restul fiind ulei de floarea-soarelui, ulei din sîmburi de măsline.Citește pe Antena3.ro