x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Nutrienţi pentru un organism sănătos

Nutrienţi pentru un organism sănătos

10 Noi 2009   •   00:00
Nutrienţi pentru un organism sănătos
Sursa foto: /stockxpert
Apa
Acesta este nutrientul esenţial care intervine în orice funcţie a organismului.
Rolul apei este de a transporta nutrienţii şi deşeurile în interiorul şi în exteriorul celulelor. Astfel, un consum adecvat de apă în fiecare zi, respectiv cele 10 pahare de 200 ml, previne procesul de îmbătrânire, previne artritele, pietrele la rinichi, constipaţia, obezitatea. În afară de apa pe care o bem, o cantitate de apă se formează în organism prin oxidarea diferitelor alimente.
RECOMANDARE: Consumaţi suficientă apă! Un consum inadecvat de apă poate contribui la excesul de grăsime, la un tonus muscular scăzut, la probleme digestive, la tulburări de funcţionare a multor organe.


Carbohidraţii
De aprovizionarea corpului cu energia necesară pentru funcţionare se ocupă carbohidraţii. Aceştia sunt sursa principală de glucoză din sânge, fiind esenţiali pentru toate celulele corpului şi singura sursă de energie pentru creier şi globulele roşii ale sângelui.
Recomandare: Asiguraţi-vă că 60% din caloriile zilnice provin din carbohidraţi!
ALIMENTELE SURSĂ: alimentele vegetale-fructele, legumele, mazărea şi fasolea, laptele şi produsele lactate.

 

Proteinele
Proteinele asigură creşterea şi dezvoltarea. Alimentează organismul cu energie şi este necesară în producerea hormonilor, a anticorpilor, a enzimelor şi ţesuturilor. Totodată, contribuie la menţinerea unui echilibru optim între acizi şi baze în organism. Când se consumă proteine, organismul le transformă în aminoacizi.
RECOMANDARE: Ca să realizaţi o proteină completă, combinaţi fasolea cu oricare din următoarele alimente: orez brun, porumb, grâu, seminţe, nuci şi alune.
ALIMENTELE SURSĂ: carne, peşte, carne de pasăre, brânză, ouă şi lapte.


Grăsimile
Deşi foarte mulţi specialişti militează pentru reducerea grăsimilor din alimentaţie, organismul are nevoie de grăsime. De ce? Pentru dezvoltarea normală a creierului, pentru creearea de energie şi susţinerea creşterii. De fapt, grăsimea este cea mai concentrată sursă de energie din organism.
RECOMANDARE: Nu consumaţi grăsimi în exces pentru că acestea sunt un factor major de risc în caz de obezitate, tensiune arterială crescută, boli coronariene de inimă, cancer de colon şi a fost pus în relaţie cauzală cu numeroase alte boli.
ALIMENTELE SURSĂ: produsele lactate, carnea de vită, viţel, oaie, porc.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă