x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Obezitatea prosteşte

Obezitatea prosteşte

de Cristina Andreea Calin    |    20 Iul 2010   •   00:00
Obezitatea prosteşte

Obezitatea atrage după ea o mulţime de boli, unele dintre ele incurabile. Diabetul, maladiile cardiovasculare, osteoporoza sunt doar câteva dintre ele. Recent, un grup de cercetători americani a atras atenţia că şi creierul este afectat de kilogramele în plus, mai ales dacă acestea se află în jurul şoldurilor.



Greutatea corporală a femeilor trecute de prima tinereţe poate fi un indicator al capacităţii cerebrale, arată un studiu realizat de Northwestern Medicine. Cercetătorii spun că şoldurile pronunţate sunt un semn clar că memoria nu mai funcţionează la parametri normali. Problemele pot fi mai grave dacă pacienta are corpul în formă de pară.

Studiul a fost realizat pe aproximativ 9.000 de femei cu vârsta peste 65 de ani, la menopauză şi care funcţionează normal din punct de vedere cognitiv. Conducătoarea studiului, medicul Diana Kerwin, a subliniat că femeile trebuie să conştientizeze că, fiind obeze, riscă să piardă mult mai mult decât aspectul fizic. Aceasta explică faptul că, pentru fiecare punct crescut al masei corporale, memoria scade şi ea cu un punct. De aceea, este important ca medicul curant să aibă o evindenţă clară a acestor parametri, pentru a evita apariţia unor probleme grave. Cercetarea a ţinut cont de eventuale boli ale subiecţilor: diabet, maladii cardiovasculare sau risc de atac vascular cerebral.

Femeile sunt mult mai afectate de obezitate, pentru că acestora grăsimea li se depozitează altfel în jurul şoldurilor, mai ales dacă au o conformaţie asemănătoare cu forma de pară. Hormonii eliberaţi de grăsimile predominante din această parte a corpului provoacă inflamaţii care afectează capacitatea cerebrală. De asemenea, în urma studiului s-a constatat că apariţia bolii Alzheimer are legătură cu cantitatea de grăsime şi cu modul în are sângele ajunge la creier. Medicii americani spun că se vor ghida după rezultatele acestei cercetări, pentru a le putea ajuta mai mult pe femeile care se confruntă cu probleme de greutate. În acest sens le vor consilia în primul rând cu privire la dietă şi la alimentaţia sănătoasă, pentru că, din cauza obezităţii, apar probleme mult mai grave.

×
Subiecte în articol: bun de consum