x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pepene în loc de diuretice

Pepene în loc de diuretice

de Georgeta Licsandru    |    24 Iun 2008   •   00:00
Pepene în loc de diuretice

BENEFICIU ● Remediu natural contra pietrelor la rinichi
În zilele de vară mîncaţi pînă la două kilograme de pepene roşu. Datorită conţinutului ridicat de apă, pepenele are proprietăţi diuretice, reducînd riscul cancerului de prostată. 



BENEFICIU ● Remediu natural contra pietrelor la rinichi
În zilele de vară mîncaţi pînă la două kilograme de pepene roşu. Datorită conţinutului ridicat de apă, pepenele are proprietăţi diuretice, reducînd riscul cancerului de prostată.  

Pepenele roşu conţine 93%-95% apă, fiind întrecut în această privinţă doar de castravete care are 95%-97% apă. Datorită conţinutului ridicat de apă, pepenele roşu are proprietăţi diuretice, nutriţioniştii recomandîndu-l persoanelor care suferă de litiază renală (pietre la rinichi) şi de gută. Persoanele cu afecţiuni ale căilor urinare (cistite recidivante, nefrite, pielonefrite) pot mînca pînă la 2 kilograme de pepene roşu pe zi. De asemenea, "pepenele contribuie la eliminarea toxinelor din ficat, atît în cazul afecţiunilor hepatice cronice, cît şi în cazul intoxicaţiilor alimentare sau cu medicamente", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Proprietăţi diuretice are nu numai miezul de pepene, ci şi coaja uscată. Decoctul din coajă de pepene, uscată este un bun diuretic, putînd fi folosit tot timpul anului.

CALORII. Cu doar 30 de calorii la 100 g, pepenele face bine în  curele de slăbire. În acest scop, trebuie mîncat, evident, fără pîine. Dacă alături de felia de pepene punem şi o bucată de pîine, rezultatele vor fi altele, deoarece pîinea este bogată în calorii şi favorizează creşterea în greutate. Pepenele roşu se remarcă şi prin conţinutul de potasiu: 73 mg/100 g. În general, dieta noastră este săracă în potasiu şi bogată în sodium, ceea ce poate fi o explicaţie pentru numărul mare al persoanelor hipertensive. Prin potasiul furnizat, pepenele roşu contribuie la restabilirea echilibrului dintre sodiu şi potasiu. Tot datorită potasiului, pepenele stimulează sistemele nervos şi cardiovascular. Un alt atu al pepenelui este licopenul, antioxidant implicat în funcţionarea muşchiului cardiac şi în lupta contra cancerului.

În ciuda beneficiilor oferite de pepenele roşu, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi nu recomandă curele în care să mîncăm doar pepene. Este bine să mîncăm pepene între mese, pentru că ne potoleşte setea, dar şi foamea. În acest fel, ne menţinem greutatea şi chiar pierdem uşor din kilogramele în plus.

Pepene galben

Spre deosebire de pepenele roşu, cel galben conţine mai puţină apă – 90%. Pepenele galben are însă un conţinut ridicat de betacaroten (2.000 de micrograme). Betacarotenul este un antioxidant puternic, care stimulează acuitatea vizuală şi protejează pielea de razele ultraviolete. 100 g pepene galben furnizează 35 de calorii, 5 g glucide, 0,9 g fibre alimentare, 14 mg sodiu, 320 mg potasiu, 20 mg magneziu, 19 mg calciu. Pepenele galben este mai consistent decât cel roşu. Din această cauză se digeră mai greu şi nu trebuie asociat cu alte fructe.

Conţinut - Pepene roşu (100 g)

Calorii            30
Apă             93-95%
Glucide         6,5 g
Fibre            0,3 g
Potasiu        73 mg
Magneziu     11 mg
Fosfor           8 mg
Calciu          10 mg
Caroten       20 microg

×