x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Reţetă de criză

Reţetă de criză

de Magda Marincovici    |    25 Noi 2008   •   00:00
Reţetă de criză

Criza se aşază nepoftită la masa noastră. Consumul de vin, de apă îmbuteliată, dar şi al altor produse înregistrează scăderi  continue. În schimb, în mod paradoxal, nu scad vânzările la produsele bio, chiar dacă sunt scumpe.

Francezii mănâncă mai puţine lactate, dar mai multe conserve. Vinul şi apa îmbuteliată sunt rezervate meselor festive. Totuşi, la legume şi fructe, cererea este constantă. Şi, în mod neaşteptat, mai ales în perioade de criză, vânzările la produsele bio nu au scăzut. De fapt, aceste tendinţe se observă în majoritatea ţărilor Uniunii Europene.

MARFĂ BUNĂ CU BANI PUŢINI
Specialiştii sunt  însă de părere că trebuie să facem o schimbare în modul nostru de a ne hrăni. Este practic o cursă care are ca deviză: cu bani puţini, alimente dintre cele mai bune. În aceste condiţii, destinaţia preferată sunt magazinele care promit cele mai mari reduceri. Dar, atenţie, tocmai aici s-ar putea să respectaţi cel mai puţin deviza de mai sus. Pentru că nu-i nici un secret pentru nimeni că multe alimente ieftine sunt produse din materii prime îndoielnice. Asta presupune să citim cu şi mai multă grijă eticheta fiecărui produs luat de pe raft. Iar în cazul multor produse, valoarea lor nutritivă poate fi îmbunătăţită acasă, adăugându-le legume sau carne, atunci când le preparăm.

Se estimează că o treime din alimentele cumpărate ajung la pubelă. Concluzia este evidentă: stop risipei! Adică e timpul să cumpărăm strict ceea ce avem nevoie, respectând termenele de valabilitate. Nutriţionistul francez Jean-Michel Cohen consideră că, atunci când nu mâncăm un aliment, îl putem congela pentru a-l consuma mai târziu.  Specialistul merge mai departe, spunând că un rest de salată de roşii de la masa de prânz poate foarte bine să fie folosită la o supă de legume sau la prepararea unui sos. Fructele pe care nu le mai mâncăm pentru că sunt prea coapte pot fi folosite la un compot etc. Restul de friptură poate fi adăugat la spaghete, la lasagna... Pe scurt, ni se cere să fim imaginativi cu tot ce avem în frigider.

ALEGEŢI CORECT!
În cazul fructelor şi legumelor, există mijloace de a face economii. Mai întâi, cumpăraţi doar legume şi fructe de sezon. Adică renunţaţi la cireşe sau căpşuni, pentru că sunt nişte capricii, în favoarea merelor şi portocalelor. De asemenea, alocaţi mai mult timp cumpărăturilor pentru a selecta care sunt mai ieftine, de multe ori existând diferenţe mari de preţuri între un magazin sau altul, deşi distanţa dintre ele este de doar câteva sute de metri. Şi încă un secret: aşteptaţi ora de închidere, deoarece patronii care se respectă afişează multe reduceri.

Toate aceste recomandări au ca scop adaptarea bugetului la perioada de criză, fără a neglija faptul că a mânca echilibrat este o investiţie în starea de sănătate, care vă scuteşte cu certitudine de cheltuieli imense.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă