x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Secretele biscuiţilor Daria

Secretele biscuiţilor Daria

de Cristina Andreea Calin    |    16 Mar 2010   •   00:00
Secretele biscuiţilor Daria
Sursa foto: Victor Stroe/Jurnalul Naţional

Consumatorul care nu cunoaşte limba engleză sau care nu este suficient de atent încât să se uite şi pe traducerea ingredientelor în alte limbi străine nu va afla ce mănâncă de fapt. Producătorul biscuiţilor Daria Sandwich a tradus în limba română doar ce i s-a părut lui mai convenabil.

Grăsimile vegetale sunt al doilea ingredient ca pondere. Eticheta în engleză ne dezvăluie faptul că acestea sunt şi hidrogenate, ceea ce schimbă modul în care aceşti biscuiţi trebuie priviţi din punct de vedere nutriţional.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că acest tip de grăsimi pot afecta, mai ales în cazul unui consum frecvent, sănătatea ficatului şi a inimii, ceea ce va duce la o stare generală proastă. De asemenea, producătorul nu specifică nici ce fel de agenţi de afânare a folosit.

Ambele omisiuni încalcă legile europene şi pe cele româneşti ale etichetării, împiedicându-l pe consumator să ia o decizie corectă cu privire la produsul alimentar pe care urmează să îl consume.

CONCLUZII
Din punct de vedere nutriţional, produsul analizat este dezechilibrat, având un exces de lipide şi de glucide rafiate, care îşi potenţează reciproc efectele negative asupra sănătăţii.

Din această cauză, biscuiţii Daria Sandwich au şi o valoare energetică ridicată, motiv pentru care nu sunt recomandaţi persoanelor obeze şi supraponderale. De asemenea, în urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de boli renale, hepatice, cardiovasculare şi celor care vor să ştie ce mănâncă. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant şi vor ţine cont de cantitatea de glucide.


Ingrediente
Biscuiţi Daria Sandwich. Făină de grâu, grăsimi vegetale (în engleză: hydrogenated vegetable oil), zahăr, zahăr invertit, sare, amidon, agenţi de afânare, lecitină (emulgator E322 lecitină de soia), arome natural identice.
Valoare energetică 410 kcal, proteine 7,3 g, carbohidraţi 70,8 g, grăsimi 12,8 g.

×
Subiecte în articol: bun de consum