x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Soluţie - Conopidă pentru imunitate

Soluţie - Conopidă pentru imunitate

de Georgeta Licsandru    |    20 Sep 2008   •   00:00
Soluţie - Conopidă pentru imunitate

Conopida conţine la fel de multăvitamina C ca şi portocalele: 60 mg/100 g. O porţie de 200 g conopidă acoperă necesarul zilnic de vitamina C şi întăreşte imunitatea înainte
de venirea sezonului rece.



Conopida conţine la fel de multăvitamina C ca şi portocalele: 60 mg/100 g. O porţie de 200 g conopidă acoperă necesarul zilnic de vitamina C şi întăreşte imunitatea înainte
de venirea sezonului rece.

Conopida este alimentul perfect pentru persoanele care au probleme cu greutatea. Are doar 24 de calorii/100 g, are proprietăţi depurative şi detoxifiante. Cu o singură condiţie însă: să nu mîncăm conopidă gratinată sau cu sosuri cu multe grăsimi. Conopida dă rapid senzaţia de saţietate. Acest efect se datorează fibrelor – 2,5 g/100 g – pe care le conţine. Din cauza fibrelor însă, conopida este tolerată mai greu de persoanele cu sindromul colonului iritabil. Aceste persoane pot să mănînce conopidă pregătită la aburi.

Magneziu, calciu

Conopida este sursă bună de minerale: magneziu, calciu, potasiu şi vitaminele C, B. Magneziul (15 mg/100 g) alături de vitamina C, vitaminele din grupul B stimulează imunitatea, dar şi sistemul nervos. 100 g conopidă furnizează 320 mg potasiu, care contribuie la buna funcţionare a sistemului cardiovascular. “Prin conţinutul de potasiu, conopida este recomandată cu precădere hipertensivilor. Acestor bolnavi li se prescriu diuretice, care elimină atît retenţiile de apă din ţesuturi, cît şi potasiul”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Cea mai bună este conopida crudă. O salată cu conopidă, ţelină şi sfeclă roşie este perfectă ca aperitiv. Fiartă în aburi nu mai mult de 10 minute, conopida păstrează o parte din vitamine şi minerale. Astfel pregătită, conopida poate fi folosită ca garnitură pentru friptura la grătar. Nutriţioniştii nu recomandă însă conopida gratinată sau cu diferite sosuri. Pregătită în acest mod, conopida are mai multe calorii.

100 g conopidă
Calorii            24
Proteine         2,4 g
Glucide          3,5 g
Fibre               2,5 g
Potasiu           320 mg
Magneziu        15 mg
Calciu              20 mg
Vitamina C      60 mg
Vitamina B1    0,1 mg
Vitamina B2    0,1 mg
Vitamina B6    1,1 mg
Vitamina E       0,1 mg

×