x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Tehnologie - Metoda care omoară bacteriile

0
Autor: Dr. ing. Gabriela Berechet 16 Aug 2008 - 00:00
Tehnologie - Metoda care omoară bacteriile

Încălzirea ohmică este o altă metodă de procesare prin aplicarea curentului electric direct unui aliment, care datorită conductivităţii electrice (şi deci şi termice) se încălzeşte rapid şi profund.



Încălzirea ohmică este o altă metodă de procesare prin aplicarea curentului electric direct unui aliment, care datorită conductivităţii electrice (şi deci şi termice) se încălzeşte rapid şi profund.

Căldura generată în produsul alimentar distruge microflora patogenă şi cu potenţial toxic în aceeaşi manieră ca şi la tratamentul termic clasic. Conductivitatea termică este o caracteristică termofizică ce este influenţată de conţinutul de apă şi de substanţă uscată, precum şi de temperatură, în cazul cărnii congelate.

NOUTATE. Încălzirea ohmică directă este o tehnologie nouă de tratare termică a produselor vîscoase sau cu particule eterogene în suspensie, prezentînd avantaje pentru stabilizarea procesului HTST. Încălzirea ohmică utilizează căldura generată în intima produsului alimentar prin efect Joule, datorită trecerii unui curent electric alternativ prin produs. Este vorba deci de o încălzire volumică, în care nu există suprafeţe de transfer termic.

Creşterea temperaturii în produs este în strînsă legătură cu caracteristicile geometrice şi dimensiunile particulelor, nedepinzînd de proprietăţile lor dielectrice ca în cazul microundelor sau al curenţilor de înaltă frecvenţă, ci mai ales de conductivitatea electrică.

Limitele metodei de încălzire ohmică se datorează caracteristicilor electrozilor din coloana de încălzire. Materialul din care trebuie să fie construit electrodul trebuie să fie compatibil cu produsele alimentare, pentru ca în acestea să nu apară produşi secundari de electroliză. Soluţiile propuse de specialişti s-au oprit la electrozii din titaniu sau din titaniu acoperit cu platină sau rhodiu. De asemenea, geometria electrodului are o importanţă deosebită, fiind evitate formele unghiulare, care limitează efectul termic prin diminuarea densităţii cîmpului electric pe unitatea de suprafaţă.

Încălzirea ohmică este un procedeu de sterilizare eficientă a preparatelor culinare, exclude suprafaţa de transfer termic, iar caracteristicile organoleptice sînt superioare sterilizării în autoclave rotative.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Ecografia pelvina. Ce este și de ce este nevoie de ea?

Ecografia pelvina. Ce este și de ce este nevoie de ea?
Ecografele Mindray au reusit sa creeze o adevarata revolutie in lumea medicala, fiind una dintre cele mai importante descoperiri utilizate pentru diagnosticare. Printr-o simpla ecografie se pot descoperi boli grave,...

Capcana în depresie: între însingurare şi sinucidere e doar un pas

Capcana în depresie: între însingurare şi sinucidere e doar un pas
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a sunat de câțiva ani alarma: depresia se va întinde ca o molimă în toată planeta. După invazia virusului care dă boala COVID, depresia a cotropit mai zdravăn...

UPDATE Cursa vaccinurilor anti COVD-19. Când vor fi gata

UPDATE Cursa vaccinurilor anti COVD-19. Când vor fi gata
Marea Britanie intenționează să lanseze un vaccin anti COVID-19 până la mijlocul anului 2021. Este vorba de cel dezvoltat de Universitatea Oxford și Astra Zeneca, transmite Reuters. "Sper ca lansarea...

Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia

Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia
Galerie Foto Aromaterapia este un tratament de vindecare holistic, care folosește extracte naturale de plante pentru a promova sănătatea și bunăstarea întregului organism. Uneori este denumită și terapie cu uleiuri...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus
Oamenii de știință britanici au încercat să afle dacă spray-ul insecticid „Mosi-guard Natural” poate servi ca mijloc de combatere a noului coronavirus. La ce rezultate s-a ajuns? S-a dovedit că dacă acesta...

De ce reapar eczemele exact în același loc?

De ce reapar eczemele exact în același loc?
Inserm (Institutul Național de Cercetări Medicale al Franței) a analizat cazul eczemelor și explică de ce plăcile cauzate de contactul cu pielea al unui alergen reapar în aceleași locuri, chiar și la mult timp...

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon
Un studiu realizat de experți de la Institutul Dana-Farber pentru tratamentul și cercetarea cancerului din Boston, Massachusetts arată că, în unele cazuri, cafeaua are un efect uluitor, ameliorând starea...

Arnica: floare mică, mare utilitate!

Arnica: floare mică, mare utilitate!
Arnica este unul dintre cele mai populare medicamente fără prescripție medicală din farmacii. Este, de asemenea, un clasic în trusa de urgență și geantă sport. Dar care sunt mai exact beneficiile arnicii,...

Durerea de stern: cauze posibile

Durerea de stern: cauze posibile
Sternul este osul din centrul pieptului de care se atașează coastele (prin cartilaj). Acest os este deosebit de expus, durerea în stern este frecventă. Dar care sunt cauzele posibile? În caz de durere la nivelul...

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei
De câțiva ani, adversarii vaccinării de rutină împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) au acuzat vaccinul că provoacă tulburări de dezvoltare de tip autist. Rezultatele a două noi studii ar trebui...
Serviciul de email marketing furnizat de