x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Test IQ. Trei întrebări care îți pun mintea la contribuție

Test IQ. Trei întrebări care îți pun mintea la contribuție

de Paul Bardasu    |    26 Ian 2023   •   09:20
Test IQ. Trei întrebări care îți pun mintea la contribuție
Sursa foto: Hepta

Testul a fost creat la universitatea americană Princeton, în 2005, de psihologul Shane Frederick. A fost conceput pentru a testa capacitatea oamenilor de a se abține să răspundă instinctual, rapid. Sau, altfel spus, testează capacitatea lor de a ignora intuiția în favoarea gândirii analitice.

„Testul de reflecție cognitivă” are doar trei întrebări pentru a stabili dacă respondentul are o anumită abilitate cognitivă și anume capacitatea sau dispoziția de a reflecta la o întrebare și de a rezista impulsului de a da primul răspuns care îi vine în minte. Întrebările par simple la prima vedere, însă doar 17% din persoane l-au rezolvat corect.

Întrebări

1. O minge şi o bâtă costă împreună 1 dolar şi 10 cenți. Bâta costă cu 1 dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea?

2. 5 maşini au nevoie de 5 minute pentru a fabrica 5 obiecte. De cât timp au nevoie 100 de maşini pentru a fabrica 100 de obiecte?

3. Pe un lac se află o zonă cu nuferi. În fiecare zi, această zonă îşi dublează suprafaţa. Dacă durează 48 de zile pentru ca nuferii să acopere tot lacul, în câte zile vor acoperi jumătate din lac?

Răspunsuri

1. Majoritatea persoanelor răspund 10 cenți. Răspunsul corect este însă 5 cenți. O minge costă 5 cenți, bâta costă cu un dolar mai mult, deci un dolar și 5 cenți. Plus 5 cenți cât costă mingea, obținem 1 dolar și 10 cenți.

2.    Majoritatea persoanelor răspund 100 de minute. Din fericire, nu va dura atât de mult. Răspunsul corect este 5 minute. Dacă o mașină fabrică un obiect în 5 minute, înseamnă că acesta este timpul lui de fabricare. Prin urmare, va dura tot 5 minute pentru ca 100 de mașini să producă 100 de obiecte.

3.    Majoritatea persoanelor răspund 24 de zile. Răspunsul corect este 47 de zile. Dacă în a 48-a zi lacul este complet acoperit de nuferi, înseamnă că în a 47-a nuferii acoperă jumătate din lac.

×