La Universitatea California din Los Angeles (SUA) a fost întocmită
lista celor mai sănătoase zece băuturi. Cercetătorii au analizat
conţinutul de vitamine şi minerale al băuturilor şi au alcătuit un
top 10.
Pe primul loc se situează sucul de rodii. Bogat în calciu, fosfor,
magneziu, fier, acesta este recomandat pentru prevenirea bolilor
cardiovasculare şi anemiei.
Pe locul al doilea se află vinul roşu. O porţie zilnică de 30 ml vin
roşu este recomandată de nutriţionişti în profilaxia bolilor de
inimă şi a cancerului.
Locul al treilea este ocupat de sucul de struguri. Acesta este o
sursă bună de vitamine din grupul B, care întăresc sistemul imunitar
şi atenuează stările de stres.
În topul 10 al celor mai sănătoase băuturi se regăsesc printre altele
sucul de afine, sucul de cireşe, de portocale, de mere şi ceaiul verde.
Sucul de afine este apreciat pentru că previne diabetul, bolile
gingivale şi afecţiunile oculare. Sucul de portocale este foarte
bogat în vitamina C, fiind un remediu extraordinar în cazul
virozelor respiratorii şi gripei. Ceaiul verde este o sursă bună de
potasiu, fluor, fosfor, vitaminele C, B1, B2, PP, K, fiind recomandat
în cele mai diferite probleme: de la îmbătrânirea pielii şi până la
afecţiunile oncologice.