x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vişinele îţi merg la inimă

Vişinele îţi merg la inimă

de Georgeta Licsandru    |    05 Iun 2008   •   00:00
Vişinele îţi merg la inimă

AVANTAJ ● Fibrele alimentare reduc nivelul grăsimilor în sînge
Vişinele reduc nivelul colesterolului şi al zahărului în sînge, arată un studiu efectuat la Universitatea Michigan (SUA). Pentru aceasta putem să mîncăm pînă la 1 kg de vişine zilnic.AVANTAJ ● Fibrele alimentare reduc nivelul grăsimilor în sînge
Vişinele reduc nivelul colesterolului şi al zahărului în sînge, arată un studiu efectuat la Universitatea Michigan (SUA). Pentru aceasta putem să mîncăm pînă la 1 kg de vişine zilnic.

Studiul prezentat la Conferinţa de biologie experimentală 2008, de la San Diego, a arătat că vişinele reduc nivelul colesterolului şi al trigliceridelor, prevenind în acest fel bolile cardiovasculare. Aceste fructe sînt recomandate cu precădere celor care au o dietă bogată în grăsimi de origine animală. Rezultatele experimentelor efectuate la Centrul de boli cardiovasculare al Universităţii Michigan au demonstrat de asemenea că vişinele previn apariţia diabetului. Aceste proprietăţi se datorează pe de o parte fibrelor alimentare din categoria pectinelor, iar pe de altă parte, antocianidinelor (substanţe cu proprietăţi antioxidante). Pectinele sînt cele mai active fibre alimentare în absorbţia colesterolului şi scăderea glicemiei. Antocianidinele sînt pigmenţii responsabili pentru culoarea roşie a vişinelor. Antocianidinele împiedică depunerile de colesterol pe vasele sangvine şi formarea cheagurilor de sînge în artere. De asemenea, antocianidinele întăresc pereţii vaselor sangvine, îmbunătăţesc ritmul cardiac şi previn creşterea tensiunii arteriale.

VITAMINE. Apropiate de cireşe în ceea ce priveşte proprietăţile terapeutice, vişinele determină o mai mare aciditate a sucului gastric. "Vişinele conţin substanţe anticoagulante, fiind recomandate celor care suferă de ateroscleroză, pentru prevenirea complicaţiilor acestei afecţiuni. Datorită substanţelor anticoagulante, vişinele le sînt recomandate şi persoanelor cu probleme ale sistemului venos, varice. De asemenea, vişinele sînt surse bune de vitamine: B1, B2, B3, B6, B9, C şi E, dar şi minerale: calciu, potasiu, fosfor", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Vişinele sînt de neînlocuit şi în curele de slăbire. Aceste fructe conţin 85%-90% apă şi doar 30 de calorii/100 g. Conţinutul ridicat de apă şi fibrele alimentare favorizează eliminarea toxinelor. Studiul efectuat la Universitatea Michigan arată că persoanele care mănîncă în jur de un kilogram de vişine zilnic împiedică depunerea grăsimilor inestetice în jurul taliei.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă vişinele