x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet VITAMINA C – Gulii contra răcelii

VITAMINA C – Gulii contra răcelii

de Georgeta Licsandru    |    02 Oct 2008   •   00:00
VITAMINA C – Gulii contra răcelii

O gulie care cântăreşte peste 100 de grame ne asi­gură doza zilnică recomandată de vitamina C. Aşa se explică de ce guliile au proprietatea de a ţine la distanţă guturaiul, tusea, răguşeala şi bronşita.



O gulie care cântăreşte peste 100 de grame ne asi­gură doza zilnică recomandată de vitamina C. Aşa se explică de ce guliile au proprietatea de a ţine la distanţă guturaiul, tusea, răguşeala şi bronşita.

Vitamina C stimulează capacitatea de apărare a organismului împotriva infecţiilor şi ajută în stările de convalescenţă. În acest sezon, unele dintre cele mai bune surse de vitamina C sunt guliile. De aceea, aceste legume – mâncate crude, fierte sau coapte – contribuie la întărirea imunităţii şi ne ajută să prevenim virozele respiratorii. Iată câteva preparate cu proprietăţi confirmate în lupta contra răcelilor.

Decoctul de gulie are efect emolient asupra căilor respiratorii, fiind indicat în cazurile de răguşeală, tuse, dureri în gât. Un alt preparat recomandat în astfel de cazuri este siropul de gulie. Acesta se pregăteşte scobind o gulie şi umplând cavitatea cu miere. Siropul se obţine în câteva ore.

Guliile asigură doze suplimentare de vitamina C fumătorilor, femeilor însărcinate şi vârstnicilor, care au nevoie de peste 120 mg de vitamina C zilnic. O altă vitamină care le conferă guliilor proprietatea de a întări imunitatea este vitamina B6. Aceasta acce­lerează producţia de globule roşii, ceea ce contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar.

Guliile sunt totodată surse importante de minerale: potasiu, fosfor, magneziu, calciu, mangan şi cupru. Aceste legume au puţine calorii, motiv pentru care sunt indicate în curele de slăbire. 100 de grame de gulii crude conţin doar 36 de calorii.

×
Subiecte în articol: vitamina alimentaţie sănătoasă