x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Cât de nervoși sunt românii la volan

Cât de nervoși sunt românii la volan

de Tudorel Muşat    |    12 Aug 2020   •   18:30
Cât de nervoși sunt românii la volan

Traficul greu, mai ales la ore de vârf, lipsa locurilor de parcare, nerespectarea regulilor de circulație conduc, nu de puține ori, la tensiuni între șoferi. Acestea se manifestă prin simple claxonări sau flash-uri, dar pot avea și accente mai pronunțate, de furie care se detensionează prin gesturi obscene ori înjurături. Există și cazuri în care tensiunile la volan au degenerat în conflicte fizice sau chiar împușcături soldate cu răniți.

 

 

8 din 10 şoferi sunt de acord că persoanele care se enervează la volan sunt mai predispuse la comportamente periculoase în trafic, arată un sondaj la care au participat peste 9.600 de respondenţi în cadrul unei campanii numite „Fii calm la volan”. Conform sondajului, 54% dintre şoferi (1 din 2) au declarat că se enervează din când în când atunci când sunt la volan, în funcţie de trafic, în timp ce 11% se confruntă cu astfel de stări emoţionale aproape de fiecare dată când circulă cu maşina, iar 30% au declarat că se enervează destul de rar atunci când conduc. Doar 5% nu se enervează niciodată atunci când conduc mașina. Furia în spatele volanului este manifestată în 37% din cazuri prin gesturi şi cuvinte obscene. 17% dintre șoferi folosesc o combinaţie de gesturi obscene şi folosirea claxonului în mod agresiv. Există și cazuri în care se folosesc manevre agresive - urmărirea şoferului, frână, depăşire la limită, dar se manifestă în doar 4% din cazuri. Vestea bună este că există și un procent important de conducători auto care nu folosesc gesturi sau obscenități, fiind vorba de un procent care atinge 33%.

 

Cauzele furiei

 

Studiile arată că există anumite comportamente din trafic care generează reacţii agresive din partea şoferilor. Gravitatea diferă de la un gest la altul. Atunci când sunt blocaţi în spatele unui şofer care circulă mai încet decât ei, circa 54% dintre respondenţii care au participat la sondaj au declarat că se enervează numai în anumite cazuri, în funcţie de starea lor personală, 18% se enervează destul de repede, 7% se enervează aproape imediat, iar 21% nu se enervează deloc. În cazul în care şoferul din spatele lor nu păstrează distanţa şi circulă prea aproape de ei, 32% se enervează numai în anumite cazuri, 18%, destul de repede, 10%, aproape imediat, însă 40% nu se enervează deloc (aproape dublu faţă de situaţia anterioară). În privința reacției la gesturi violente în trafic, unul din patru șoferi răspunde aproape imediat atunci un alt şofer este agresiv faţă de el în trafic, 31% fac acest lucru doar în anumite cazuri, în funcţie de starea personală, în timp ce 32% preferă să treacă peste aceste momente. În ceea ce privește obiceiul „flash-uri” pentru eliberarea șoselei, 43% dintre români susțin că nu au făcut niciodată acest gest, la polul opus existând o proporție de 11% care mărturisesc că fac acest gest des. 13% dintre şoferi declară că au intrat într-o confruntare fizică cu un alt şofer cel puţin o dată, 18% dintre participanţii la sondaj (aproape 2 şoferi din 10) au coborât cel puţin o dată din maşină ca să se certe cu un alt şofer, iar 12% s-au abătut cel puţin o dată din drum ca să urmărească un alt şofer care le-a tăiat calea.

 

Stare de panică

 

Agresivitatea din trafic generează şi o stare de nesiguranţă conducătorilor auto. Jumătate dintre şoferii care au participat la sondaj au declarat că s-au simţit în pericol fizic în trafic: 31%, o dată sau de două ori de când sunt şoferi, iar 12% de câteva ori în ultimul an.

Doar 16% dintre participanţii la sondaj nu au „primit niciodată flash-uri” în trafic. 36% au fost ţinta unor astfel de gesturi de câteva ori în ultimul an, iar 12%, des (3% de fiecare dată când conduc, 9% aproape în fiecare săptămână). Peste 76% dintre respondenţi nu au fost confruntaţi niciodată de un şofer care s-a dat jos din maşină ca să se certe cu ei, însă un şofer din 5 a păţit cel puţin o dată acest lucru. 82% dintre conducătorii auto nu au fost niciodată urmăriţi de un alt şofer care a considerat că a fost defavorizat în trafic (i s-a tăiat calea, nu i s-a acordat prioritate etc.), însă restul de 18% (aproape un şofer din 5) au păţit acest lucru cel puţin o dată. Circa 74% dintre cei care au participat la sondaj conduc zilnic, iar 20%, de câteva ori pe săptămână. În ceea ce priveşte genul respondenţilor, 66% sunt bărbaţi şi 31% femei (3% au preferat să nu specifice). Majoritatea celor chestionați se încadrează în categoria 18 - 55 de ani: 46% din totalul participanţilor la sondaj au între 18 și 25 de ani, 24%, între 35 și 55 de ani şi 23%, între 26 și 34 de ani.

2 din 10 români au coborât cel puțin o dată din mașină ca să se certe cu alt șofer

- 1 din 4 șoferi reacționează atunci când celălalt conducător auto e agresiv

- 8 din 10 șoferi cred că persoanele nervoase la volan sunt periculoase în trafic

×