x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Cum alegi cea mai bună navigație

Cum alegi cea mai bună navigație

de Cătălin F. Vărzaru    |    17 Dec 2015   •   18:01
Cum alegi cea mai bună navigație

Prin anii 50, în Republica Populară România, deținerea unei hărți era echivalentă cu spionajul și se pedepsea chiar și cu moartea. Pe la începutul anilor 2000, cine avea o hartă bună sau un atlas rutier putea ajunge oriunde, fără griji. Azi avem de ales între aparatele GPS mobile, navigația integrată și navigația pe smartphone, cu sau fără social media. E drept că dacă te rătăcești prin Bulgaria, cel mai bine ar fi să ai o hartă prin mașină, d-aia clasică, pe hârtie, care se împăturește greu.

Navigația integrată. Este o formă care dă mai multă eleganță automobilului. Ea poate merge de la o simplă hartă, până la o navigație integrată în bordul mașinii sau chiar la un head-up display. Simpla navigație poate fi montată chiar și pe mașinile care nu dispun din fabricație de așa ceva. Este nevoie de un slot 2 DIN liber, adică două locuri de radiocasetofon clasic. Navigația sub această formă costă de la 1.000 la 2.500 de lei, în funcție de producător și de tipul mașinii cu care e compatibil și vine cu sistem multimedia integrat. Navigația ca opțional poate fi o problemă dacă vorbim de varianta ei cea mai simplă.

De cele mai multe ori, pentru câteva sute de euro primești un pachet care, până îți sosește automobilul comandat, ajunge să devină depășit. Deseori, pe modelele testate am nimerit navigații cu care aproape că nu aveai ce face pentru că drumurile românești nu erau mapate în amănunt. Pentru câteva sute de euro în plus ai parte de un sistem care dă indicații și în bordul mașinii, nu doar verbale. Variantele mai sofisticate prezente pe mașinile premium sunt însoțite de indicații pe head-up display, au acuratețe foarte bună, semnalizează indi-catoarele rutiere și viteza-limită. Navigațiile de acest fel au și legătură prin internet, având un feedback social media. Prețul unui astfel de sistem ajunge și la 2.500 de euro. Avantajele navigației integrate sunt că dă un plus de valoarea automobilului, este mai ușor de folosit și mai elegant. Dezvantajele constau în faptul că sunt scumpe și necesită update care de cele mai multe ori este contra cost.

Soluții pentru pasionați

GPS-ul mobil. Este varianta care necesită o investiție în aparat și în hărți în cazul în care acestea nu sunt descărcate de pe forumuri sau site-uri dedicate.
Un aparat GPS bun costă circa 100 de euro, hărțile mai detaliate ajungând însă la prețuri de două ori mai mari decât aparatul. GPS are avantajul că este versatil, putând fi updatat mai ușor decât o navigație integrată pentru că folosește surse multiple. Aparatele GPS ar putea părea ușor depășite, însă avantajele și le arată la un drum mai anevoios unde semnalul 3G sau 4G nu ajunge, iar antena dintr-un telefon cu GPS asistat nu-și mai găsește sateliții sau nu-i mai poate urmări. Sau în situația în care te afli în Bulgaria, iar data roamingul este încă scump sau n-ai acces la el.

Aparatul GPS cu o hartă adusă la zi îți poate arăta drumul corect chiar și atunci când peisajul te sperie.

Iei pulsul traficului în timp real

Cea de a treia mare opțiune este navigația pe smartphone. Avantajele sunt multiple. În primul rând ai la dispoziție navigație online sau offline. Poți alege din mai multe tipuri de programe, iar cele mai sofisticate au la dispoziție și feedback cules via social media – facebook, în principal – ceea ce creează o imagine reală a situației din trafic. Programele ca google maps online sau waze dau informații în timp real, dar necesită o legătură permanent la internet cu o viteză bună. Map factor GPS, Sygic, OruxMaps sau NavFree folosesc hărți offline care necesită update periodic. Unele navigatoare, cum ar fi cazul Sygic, au ca opțiune și afișare pe un head display. Avantajele navigației pe smartphone sunt faptul că e versatilă, ieftină, updatată la zi cu hărțile și cu posibilitatea de a avea informații în timp real despre trafic. Dezavantajele constau într-o recepție mai slabă a sateliților, necesitatea unei cone-xiuni permanente la internet, dar și a unui telefon mai performant.

PLUSURI
-Hărți mai bune pe GPS și pe telefon
-Trafic în timp real pe telefonul mobil
-Recepția e mai bună pe navigația clasică

MINUSURI
-Navigația integrată este ceva mai scumpă
-Telefonul necesită legătură la internet
-Hărți mai scumpe pentru navigația clasică
 

×
Subiecte în articol: gps gps auto navigatie