x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri BNR e cu ochii pe Cipru

BNR e cu ochii pe Cipru

de Daniela Ivan    |    19 Mar 2013   •   17:19
 BNR e cu ochii pe Cipru

Impactul unor decizii asupra fluxurilor de capital pe care îl are hotărârea recentă privind sistemul bancar din Cipru trebuie manageriat, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. Acesta a participat la conferinţa de lansare a ediţiei în limba română a celui mai recent Raport al Clubului de la Roma, de unde a plecat mai din vreme motivând că trebuie să fie atent la ceea ce se întâmplă în Cipru. “Trebuie să manageriem impactul unor decizii asupra fluxurilor de capital pe care îl are decizia recentă din insula cipriotă”, a spus guvernatorul BNR.

Ciprioţii vor să iasa din UE
Ciprioţii au primit la sfârşitul săptămânii trecute o veste proastă. Miniştrii Finanţelor din zona euro au convenit sâmbătă un acord de "bailout" de 10 miliarde euro pentru Cipru, cu condiţia introducerii unei taxe asupra depozitelor bancare din Cipru. Creditorii externi (UE, FMI şi Banca Mondială) au stabilit că depozitele mai mici de 100.000 de euro vor fi taxate cu 6,75%, iar cele care depăşesc această valoare cu 9,9%. Pieţele financiare s-au cutremurat după această decizie, iar ciprioţii au cerut guvernului să iasă din UE. Între timp, guvernul cipriot a propus Parlamentului o variantă revizuită a proiectului privind taxa pe depozitele bancare, care exclude de la taxare depozitelor mai mici de 20.000 de euro, informează Reuters şi AFP. Proiectul ar trebui să intre astăzi în Parlament spre aprobare. În aşteptarea votului, băncile cipriote vor rămâne închise până joi, la fel ca şi Bursa de valori de la Nicosia.

Se caută bani în Rusia
Oficialii europeni au cerut Ciprului să strângă 5,8 miliarde de euro, în schimbul unui sprijin de 10 miliarde de euro.
Însă, guvernatorul Băncii centrale a Ciprului, Panicos Demetriades, consideră că Ciprul nu va reuşi să strângă cele 5,8 miliarde de euro de pe urma taxei pe depozitele bancare, dacă cei care au depozite mai mici de 20.000 de euro vor fi scutiţi. “Vom strânge mai puţin de 5,8 miliarde de euro”, a spus Demetriades în Comisia de finanţe a parlamentului cipriot, referindu-se la impactul propunerii de lege revizuită.
Entităţi din Rusia - bănci, companii sau persoane private - deţin depozite în valoare totală de 31 miliarde de dolari, echivalentul a 24 miliarde euro, la băncile din Cipru, potrivit estimărilor agenţiei de rating Moody's. După ieşirile dure pe care le-a avut preşedintele rus Vladimir Putin, ministrul cipriot de finanţe, Michalis Sarris, a plecat ieri la Moscova. Surse citate de presa locală susţin că el ar urma să negocieze cu Rusia obţinerea unui împrumut, după ce Uniunea Europeană a condiţionat acordarea ajutorului financiar de instituirea taxei pe depozitele locale. 

×
Subiecte în articol: bnr banci cipru