x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Bani mai mulţi pentru Prima Casă

Bani mai mulţi pentru Prima Casă

de Elena Stan    |    31 Aug 2014   •   21:45
Bani mai mulţi pentru Prima Casă
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images
Programul va fi suplimentat cu sumele neutilizate din plafonul alocat pentru achiziţia locuinţelor ANL
Ministerul Finanţelor propune suplimentarea cu circa 486 de milioane de lei a programului Prima Casă, bani neutilizaţi  în cadrul programului de achiziţie a locuinţelor ANL, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul instituţiei. Guvernul a alocat pentru garanţiile din programul de achiziţie a locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) un plafon maxim de 500 de milioane de lei, însă acesta nu a fost utilizat. ''În perioada septembrie 2013 - iunie 2014 a fost înregistrat un număr total de 201 de solicitări de acordare de garanţii pentru achiziţia de locuinţe construite prin ANL, iar din plafonul alocat în valoare de 314.500.000 lei au fost acordate garanţii în valoare totală de 8.797.340 lei, reprezentând o rată de utilizare a plafonului alocat de 1,7%. Utilizând acelaşi algoritm de calcul, estimăm că, până la sfârşitul anului 2014, din plafonul destinat garantării achiziţiei de locuinţe construite prin ANL se va mai utiliza suma de aproximativ 5.300.000 lei'', se arată în nota de fundamentare a proiectului. Astfel, până la sfârşitul anului 2014, din suma totală de 500 de milioane de lei destinată garantării achiziţiei de locuinţe construite prin ANL, se vor utiliza circa 14 milioane de lei.

Oamenii nu vor locuinţe ANL
Proiectul de act normativ vine în întâmpinarea persoanelor care doresc să achiziţioneze o locuinţă care nu este construită de ANL, ci este din domeniul privat.
''Prin comparaţie, plafonul general aferent anului 2014, în sumă totală de 1,2 miliarde de lei (exclusiv plafonul destinat achiziţionării locuinţelor construite prin ANL) a fost integral alocat, primindu-se mai multe cereri de suplimentare de la finanţatorii înscrişi în program. Menţinerea unui plafon special pentru ANL ar duce la o diminuare a posibilităţii de accesare la credite a beneficiarilor programului'', se precizează într-un comunicat al Finanţelor.

Se vând casele mai vechi
Programul Prima Casă a fost implementat începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2009, în condiţiile în care era extrem de greu pentru persoanele fizice să acceseze un credit destinat achiziţiei sau construirii unei locuinţe. Aceasta în principal din lipsa garanţiilor solicitate de finanţatori conform normelor de creditare proprii. Astfel, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, până în prezent au fost acordate prin programul Prima Casă un număr de 117.716 garanţii, din care circa 30% destinate achiziţiei de imobile construite între anii 2008-2013. Valoarea medie a finanţărilor accesate în cadrul programului este de 38.296 de euro. Din totalul garanţiilor acordate, doar 239 de garanţii au fost executate, aceasta reprezentând o rată de default de 0,2%.


×