x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avertisment: înfloreşte evaziunea fiscală!

Avertisment: înfloreşte evaziunea fiscală!

de Daniela Ivan    |    20 Sep 2017   •   12:50
Avertisment: înfloreşte evaziunea fiscală!
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Scăderea încasărilor din TVA şi din accize în plin boom economic are o singură explicaţie logică: creşte evaziunea fiscală, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Şi munca la gri, cu forme semilegale, este în floare având în vedere că salariul minim este menţinut mult prea jos comparativ cu cel mediu.

 

„În plin boom economic ai scăderi de încasări din TVA şi accize, iar veniturile bugetare vor fi în 2017 de 26% pe când media în UE este de 40% - despre ce ţară europeană vorbim?”, a spus Dumitru. Acesta a explicat că, în 2015, încasările din TVA ajungeau la 8% din PIB, iar acum sunt la 6 şi ceva la sută, practic am pierdut 2% din PIB. Aceasta nu este singura problemă, execuţia bugetară, în întregul său, nu arată deloc bine. Deficitul bugetar va rămâne, probabil, sub 3%, cu preţul reducerilor majore a investiţiilor, circa 10 miliarde de lei, şi cu venituri excepţionale din dividende plătite de companiile de stat.

 

“Nu poţi să cârpeşti bugetul sau nu poţi să faci bugetul în felul acesta. (..). Sumele sunt foarte mari şi nu poţi să te bazezi să finanţezi cheltuieli permanente, de natura salariilor şi a pensiilor, din resurse temporare, prin definiţie"

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal

Problema care se pune este de ce nu cresc încasările la buget dacă economia creşte, iar explicaţia dată de preşedintele Consiliului Fiscal este creşterea evaziunii fiscale. „Este cumva contraintuitiv, în boom economic să ai creştere de evaziune, dar asta este singura explicaţie”, a spus Dumitru, prezent la o conferinţă pe tema reformelor economice.

Cota unică generează inegalitate de venituri

România are cea mai mare inegalitate de venituri între minimul şi maximul de venituri realizate de cei care muncesc, a declarat Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, la un seminar economic. „Inegalitatea de venituri între cei care muncesc - nu între cei care muncesc şi cei care stau cu mâna întinsă după ajutoare sociale - este, în România, cea mai mare din Uniunea Europeană. Primele 20 de procente din populaţie câştigă de 8,2 ori mai mult decât ultimele 20 de procente. Ţările care ne urmează în acest top, de exemplu Bulgaria, poate nu întâmplător sunt şi cele care au cotă unică de impozitare”, a declarat Lazea, prezent la conferinţă.

 

„Această inegalitate de venituri generează neîncredere în rândurile populaţiei. Tânărul nu-l mai crede pe bătrân, transilvănenii nu mai au nicio treabă cu oltenii şi aşa mai departe” Valentin Lazea, economistul-şef al BNR

Ca măsuri pentru atenuarea acestei discrepanţe între veniturile mari şi cele mici, Valentin Lazea propune creşterea salariului minim pe economie şi o impozitare în progresie moderată a veniturilor. Lazea a precizat că vorbeşte în nume personal şi nu ca reprezentant al BNR.

 

România înregistrează o creştere economică de peste 5%, dar aceasta este bazată pe consum, având în vedere că potenţialul de creştere al economiei nu este mai mare de 3%, spune  Ionuţ Dumitru

 

Firmele, obligate să nu micşoreze salariile

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat că Guvernul intenţionează să dea o lege prin care să oblige firmele să păstreze nivelul salariului brut după ce contribuţiile sociale vor fi transferate de la angajatori la angajaţi.

"Se va introduce o normă tranzitorie care va stabili clar că salariul brut va include toată sarcina fiscală a angajatorului, ca să se stabiliească un plafon care să limiteze posibilitatea unui patron de a reduce salariul pentru angajatul propriu", a declarat ministrul Finanţelor. Ionuţ Mişa a fost audiat ieri de către Comisia Economică din Senat pe tema băncilor care au declarat pierderi în ultimii ani, dar a răspuns şi întrebărilor legate de execuţia bugetară şi de trecerea contribuţiilor sociale de la angajatori, la angajaţi.

 

×