x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile mamă au retras 13 miliarde de euro

Băncile mamă au retras 13 miliarde de euro

de Daniela Ivan    |    16 Iun 2016   •   10:10
Băncile mamă au retras 13 miliarde de euro
Sursa foto: selensergen/Getty Images/iStockphoto

Băncile străine care activează în România şi-au redus liniile de finanţare cu 13 miliarde de euro în ultimii opt ani. Nu au fost probleme pentru că românii au reuşit să economisească cu 17 miliarde de euro mai mult.

După ani buni de criză, economisirea locală – firme şi populaţie- a ajuns să acopere tot necesarul de finanţare şi chiar peste, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Explicaţia este simplă. Cererea de credite s-a redus, iar economisirea internă a crescut. Isărescu susţine că este bine că nu mai depindem de banii veniţi de la băncile mamă pentru că putem să dăm credite în lei şi astfel să scăpăm de riscul valutar. “Finanțarea de la băncile mamă, care a stimulat creditul în valută,  a scăzut în ultimii ani. Ponderea creditelor în lei a depășit-o pe cea a creditelor în valută. S-a creat o sinergie și toate aceste măsuri s-au legat de scăderea dobânzilor”, a declarat Isărescu. (Daniela Ivan)

 

“Banii veniți din exterior au stimulat creditul în valută, ceea ce s-a dovedit a fi vătămător pentru economie” Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

×