x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bugetarii care NU vor primi vouchere de vacanță de la 1 iulie 2024

Bugetarii care NU vor primi vouchere de vacanță de la 1 iulie 2024

de Redac'ia Jurnalul    |    19 Iun 2024   •   15:30
Bugetarii care NU vor primi vouchere de vacanță de la 1 iulie 2024

Unii bugetari nu vor mai beneficia de vouchere de vacanță în această vară.

Guvernul vrea să anuleze circa 200.000 de posturi vacante, sporurile să nu depășească 20%, posturile de șef de birou vor fi desființate iar angajații cu salarii mari să nu mai primească vouchere de vacanță. 

Prin urmare, vor mai beneficia de vouchere de vacanță doar bugetarii care au salariul net mai mic de 8.000 de lei 

Va fi redus cu circa 25% numărul secretarilor de stat. 

Totodată, Guvernul trebuie sa prezinte public noua lege a salarizării bugetare. 

Voucherele de vacanță au valoarea de 1.600 de lei, din care va fi însă reținut impozitul.  Aceasta este suma alocată în cazul unui program full-time. În cazul în care un angajat are un contract de muncă part-time sau lucrează la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanță stabilite pentru programul normal de lucru.

Este important de menționat că această facilitate se aplică doar personalului cu salarii lunare nete care nu depășesc suma de 8.000 lei. Prin urmare, doar angajații cu venituri lunare de până la 8.000 lei sunt eligibili pentru a beneficia de aceste vouchere de vacanță.

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

Voucherele de vacanţă se pot folosi de la transport și mâncare, la tratament balnear și diverse activități recreative. Dar există unele restricții cu pricire la aceste tichete.

Mai exact, voucherele de vacanţă sunt nominale, deci nu pot fi transferate altcuiva. De aceea nu sunt transmisibile, se folosesc doar pe baza actului de identitate şi nu pot fi vândute. Mai mult decât atât, trebuie știut faptul că voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.

Voucherele de vacanţă au o valabilitate de un an de la momentul în care au fost primite. Așadar, după 12 luni, voucherele expiră și nu mai pot fi folosite. De asemenea, voucherele de vacanţă se impozitează cu 10% în luna în care sunt înmânate. Cum se realizează impozitarea depinde de politica fiecărui angajator. Poate fi prin virament bancar ori prin reținerea impozitului pe voucherele de vacanță direct din salariul lunar, potrivit Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: bugetari vouchere vacanţă