Fermierii mici şi mijlocii care se vor înregistra ca operatori în agricultura ecologică până la data de 29 august vor putea obţine sume mai mari pentru activităţile desfăşurate, care ar putea ajunge la peste 600 de euro/ha în anul 2015 pentru fermierii aflaţi în perioada de conversie. “Recomandăm tuturor fermierilor, în special celor mici şi mijlocii, să se înregistreze ca operatori în agricultura ecologică în anul 2014, până la 29 august a.c., data limită până când mai pot depune cereri pentru obţinerea sprijinului financiar conform HG 759/2010, şi care va fi plătit până la 30 iunie 2015. La solicitarea noatră, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a solicitat şi obţinut de la Comisia Europeană o suplimentare a sumei ce va fi distribuită fermierilor care intră în conversie în anul 2014”, a declarat Marian Cioceanu, preşedintele Asociaţiei Bio România.
În Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2020 agricultura ecologică are alocată o sumă de 200 de milioane de euro, a anunţat la finele lunii aprilie secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu. “Poate cele 200 de milioane de euro nu sunt suficiente, dar căutăm în continuare soluţii ca să susţinem acest sector care în ultima perioadă a adus plus valoare în economia României, care vine din sectorul agriculturii ecologice” a spus oficialul MADR. Conform calculelor Asociaţiei Bio România, fermierii aflaţi în perioada de conversie ar putea primi, în 2015, peste 600 de euro, conform HG 759/2010. Pe lângă subvenţia pe care o vor primi pentru conversie, începând din 2015 până în anul 2020, prin PNDR, “agricultura ecologică va beneficia de sume record, pornind de la 250 euro/ha/an, până la 400 euro/ha/an, în funcţie de tipul de cultură”.
Produsele ecologice româneşti sunt mult mai sănătoase decât cele din celelalte state din UE, în condiţiile în care România foloseşte în agricultură, pe hectar, de 10 ori mai puţine chimicale. ''România utilizează 25 de kilograme de azot la hectar, comparativ cu Olanda care utilizează de 10 ori mai mult pe hectar, ceea ce ne permite să spunem că majoritatea produselor româneşti, inclusiv cele care provin din agricultura convenţională, sunt mai sănătoase şi mai curate decât cele provenite din vechile state membre. Şi Polonia şi Ungaria folosesc cantităţi duble faţă de ce folosim noi astăzi'', a explicat Daniel Botănoiu. Bio-România susţine ca alimentele de bază certificate bio să aibă TVA zero, iar alimentele care sunt extrem de periculoase pentru sănătate, ar trebui să fie suprataxate cu o cotă mai mare de 24%, în special cele care conţin mai mulţi aditivi alimentari. România are un potenţial imens în agricultura ecologică, cu o suprafaţă de 300.000 de hectare de tern arabil certificat ecologic pentru producţie şi alte 500.000 de pajişti şi un număr de 15.000 de operatori înregistraţi în sistem la finele anului 2013. România exportă 80% din producţie, în special materie primă şi foarte puţine produse procesate.
Citește pe Antena3.ro